За трети път учени засякоха гравитационни вълни - онези вълнички в пространство-времето, които се създават от движещите се във Вселената обекти, съобщава The Verge.

Откритието е направено от международен екип учени от обсерваторията LIGO в САЩ. Тези вибрации във Вселената са предречени от Айнщайн още през 1915 г. в неговата теория на относителността. Въз основа на времето, за което сигналът пристигна до всеки един от два детектора LIGO, учените са успели да определят регионите в небето, от където са дошли гравитационните вълни.

И в трите случая на засичане на гравитационни вълни с детекторите, те са били произведени от изключително енергични сливания на двойки черни дупки. В случая на последното засичане двете черни дупки, които са го предизвикали, са образували ново такова тяло с маса близо 49 пъти тази на Слънцето. Без регистриране на гравитационни вълни черните дупки са невидими, защото не излъчват светлина.

За първи път гравитационни вълни бяха наблюдавани през септември 2015 г. на разстояние от 1.3 млрд. светлинни години. Вторият път беше също през декември 2015 г. на разстояние 1.4 млрд. светлинни години.

В обсерваторията ЛИГО работят над 1000 учени от САЩ и 14 други държави.