В началото на 2014 година технологични анализатори, ентусиасти и цели медии от този бранш твърдяха, че това ще е преломна година за умните часовници. Мненията се градяха основно поради две основни причини: излизането на Android Wear на Google и вездесъщият iWatch на Apple. Android Wear бе пуснат, но... революция нямаше! iWatch бе показан като Apple Watch и… революция нямаше! Но защо? Защо този нов потребителски клас умни устройства не предизвика лавинообразния ефект, който предизвика появата на iPhone през 2007 година? Кое не достигна на умните часовници, за да станат масови и да ги виждаме все по-често, носени от обикновени хора, а не само от технологични ентусиасти като нас? Къде сбъркаха технологичните компании? На тези въпроси ще се опитам да отговоря и заедно с вас да поразсъждаваме по темата.

 

Грешната формула

 

с

 

Както знаем всички, умните часовници не са създадени вчера. Тези устройства извървяха дълъг път през годините и всяка от компаниите, създаваща умни часовници, се опитваше да намери правилната формула. Ето и кратка ретроспекция с най-известните умни часовници:

• В средата на 70-те години на миналия век се появиха първите умни часовници калкулатори на Hamilton Watch Company, Hewlett Packard, Timex, Seiko и Casio, като последният производител създаде най-голямото разнообразие от тези функционални устройства със своята серия Casio Databank.

• По-късно, през 1999 г., Samsung създаде първия часовник телефон SPH-WP10, който имаше вградена антена и микрофон и предлагаше 90-минути време за разговори.

• През 2003 г. Fossil Inc. пуснаха първия часовник PDA (Personal digital assistant), задвижван от Palm OS.

• 2004 година Microsoft пускат умния часовник SPOT.

• През 2009 Samsung представят S9110 Watch Phone.

• През 2012 и 2013 също се появиха множество умни часовници, сред които се отличават Sony Smartwatch 2, Samsung Galaxy Gear, Pebble, Qualcomm Toq и други.

• За да стигнем до 2014-а, през която най-отличаващите се бяха Samsung Galaxy Gear S, Pebble Smartwatch, Asus ZenWatch, LG G Watch R, Motorola 360 и, разбира се, Apple Watch.

Но нито едно устройство от гореизброените през всички тези години не успя да запали искрата на технологичната революция. Нито едно не достигна до ниво масовост, в което почти всеки средностатистически потребител да притежава кое да е поколение на умен часовник. Тези устройства си останаха нишови и само хора, които са достатъчно запознати и могат да използват умен часовник, се възползват от предимствата (недостатъците) им. Дори концептуалните хибридни умни часовници като Kairos не успяха да привлекат масов интерс към себе си.

 

2014 - годината на умния часовник

д

През 2014 г. Google направи нещо, което никоя друга компания не беше правила - тя създаде първата унифицирана ОС за умни часовници - Android Wear. Тя е страхотна и предложи основа, върху която тепърва може да се надгражда. Но дори с нея умните часовници на 2014-а не успяха да застрашат стандартния часовник.

Вълнението, което създаде тази мобилна ОС преди и след излизането си, прерасна в известно разочарование. Не ме разбирайте грешно, Android Wear не е грешка, напротив, но първото поколение устройства с тази ОС не направих почти нищо, което да промени "правилата на играта".

Да, много е интересно да имаш ново поколение умен часовник, но има някои изисквания, които всеки потребител има към един часовник:

1. Да показва часа, без нужда от натискане на бутон или почукване по екрана.

2. Да е съвместим с колкото може повече операционни системи и устройства.

3. Да има поне седмица живот на батерията.

4. Да е красив.

 

Но една от тези точки е най-важна и тя е ЖИВОТЪТ НА БАТЕРИЯТА! За какво ми е умен часовник, ако той не може да работи и да показва часа повече от 24 часа? Никой не би жертвал лукса на стандартния часовник, който издържа около 2 години с една смяна на батерия, за да получи еднодневка, която показва уведомления, които така или иначе виждаш на екрана на смартфона си. Добре, някои хора биха направили тази жертва, за да имат умен часовник, но те са изключително малък процент от потребителите.

През 2014 г. нито една марка не предложи умен часовник (с цветен екран), който да издържа повече от 24 часа. Самата формула е сбъркана, защото, вместо да се мисли за разработка на изцяло нов тип умен часовник, технологичните компании се надпреварваха да поставят всевъзможен (излишен?)  хардуер, който, макар и да добавя функционалност, играе роля на ахилесова пета за устройствата от този тип.

Не са ни нужни мултиядрени процесори, нито камери, нито повече RAM, нито голямо пространство за съхранение на файлове... поне не и днес. Може би в бъдещето, когато технологията е достатъчно напреднала, всичко това ще има смисъл, но днес максимата "колкото повече, толкова повече" не важи.

 

Големите надежди

 

с

Остават броени дни до края на 2014-а и макар тя да беше доста интересна за потребителския клас на умните часовници, очакваме нещо наистина ново през 2015-а. В самото начало на следващата година очакваме излизането на Appe Watch, за който умишлено не говорих по-горе, тъй като все още е рано да кажем дали той ще раздвижи този потребителски клас устройства. Той носи логото на ябълковата компания и това е голям плюс за него, тъй като Apple има огромна общност от верни фенове, които биха закупили умния часовник. Но от това, което видях през септември 2014-а, съм по-скоро скептичен за масовия му успех, отколкото да мисля, че ще донесе дълго чаканата революция.

Големите надежди за възхода на умните часовници остават и през 2015 г. Може би тя ще ни изненада с нещо ново и невиждано - можем само да гадаем! Сигурен съм, че един ден някой ще предложи точната формула за успеха на умния часовник и тогава всички без изключение ще усетим, че това е истинска промяна. Промяна с главно "П"!

 

А ти имаш ли формула за успеха на умния часовник? Сподели я.