Преди седмица публикувахме бързи прогнози за бъдещето на две от най-значимите технологични компании на нашето съвремие. Време е за продължението, в което ще обърнем внимание на Microsoft, Facebook и Samsung. Както вече отбелязахме, прогнозите са субективно мнение на автора.


Microsoft

Windows Mobile си отива

Windows Phone, Windows Mobile, Windows за смартфони или както е актуалното име на мобилната платформа на Microsoft, вероятно ще спре да съществува в текущия си вид през 2016 г. Все повече източници твърдят, че Сатя Надела и компания са на ръба на трудното решение да се откажат от усилията си в мобилния сегмент след толкова години по-скоро неуспешни опити. Съдейки по развитието на PC индустрията и нейната дуополия (поздрави, Linux фенове, ще прочета коментарите ви), твърде вероятно е и в мобилния сегмент да няма място за трета платформа. Дори такава да успее да се установи, тя ще бъде от локално значение и вероятно няма да е Windows. И без това скромният пазарен дял на Windows Mobile продължава да пада, интересът на разработчиците е минимален и всичко останало, за което вече сме писали толкова много пъти.


Новите оръжия влизат в сила

Стратегията на Microsoft е в изграждане на екосистема от приложения и услуги в рамките на Android и iOS, което не трябва да се разглежда като поражение, а като адаптиране. Новите приложения на Microsoft са сред най-добрите в класовете си, без значение дали са купени или създадени вътрешно. Wunderlist, Sunrise, Outlook и Skype са само примери. Предполагам, че Microsoft ще запази първите в “Instagram режим”, тоест, няма да прави радикални промени и ще сведе брандинга си до минимум.


Клауд ъпгрейди за Xbox One

Дори феновете на Microsoft трябва да признаят, че последните години не са най-силните за компанията, но Сатя Надела прави всичко възможно, за да изчисти резултатите от пагубното късогледство на Стив Балмър. Xbox загуби това издание на конзолната война с една от най-значителните разлики досега, но една от интересните възможности на конзолата би трябвало да се усети силно през 2016 г. — клауд изчисленията.

Очакваме значително по-добре изглеждащи игри за Xbox One. Вече сме виждали някои от възможностите на изнасянето на изчислителната мощ в облака (Crackdown 3), но най-доброто предстои.


Facebook

По-малко отделни приложения

Стратегията за отделни приложения за… всичко на Facebook не работи толкова добре, колкото компанията очакваше. Messenger даде увереност на Закърбърг и компания, но нито едно от останалите приложения на Facebook не се радва на сериозна популярност (вероятно с малкото изключение на Groups). Компанията затвори Creative Labs дивизията си и уби някои приложения, макар Paper все още да е в App Store.


Groups без Facebook профил

Facebook не промотира възможността за използване на Messenger без Facebook профил, но това е възможно от известно време. Възможно е през 2016 г. компанията да откъсне още една от платформите си, давайки й шанс да съществува независимо от фийда — Groups. Редица потребители използват Facebook само заради групите, които често са единствените общности около дадена тема. Все повече форуми се преместват към Facebook Groups, което не е добре за търсенето на старо съдържание, така че очакваме компанията да се погрижи и за индексирането.


Повече контрол върху фийда

Вече виждаме първите резултати от тази концепция. Когато спрете да следвате даден потребител или страница, Facebook предлага да изберете други, които да спрете да виждате. Компанията се стреми да повиши качеството на съдържанието, което виждате в потока си от години, осъзнавайки, че то е определящо за цялостния й успех. През 2016 г. ще видим още по-разширени възможности за фина настройка на съдържанието в потока, вероятно с по-силно утилизиране на и без това неизползваната система за хаштагове.


По-агресивно навлизане в третия свят

Internet.org среща неочаквана доза неодобрение от страни като Индия. Макар идеята за безплатен интернет достъп за развиващите се страни да е частично благородна, Facebook цели и растеж на собствения си продукт, нарушавайки мрежовата неутралност. През 2016 г. би трябвало да видим най-агресивната експанзия на Facebook в третия свят, включително под формата на соларните самолети, по които компанията работи. Използвам абзаца, за да отбележа, че очаквам първите резултати от VR усилията на Facebook да станат публично достояние през 2017 г., а не през 2016 г.


Samsung

Повече извити дисплеи

Успехът на първоначално “бутиковата” версия на Galaxy S6, Galaxy S6 Edge, би трябвало да е ясен знак за Samsung, че извитите дисплеи, макар и засега не твърде полезни, са супер готини. Потребителите харесват как изглеждат и как се усещат при работа, а дизайнът на устройствата с извити дисплеи е и отличен метод за отличаване от този на Apple. Компанията вероятно ще продължи да следва основните дизайн идеи, които видяхме в Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge.


Още повече фокус върху Tizen

Samsung е принудена да диверсифицира усилията си от гледна точка на екосистеми. Флагманът при умните часовници на компанията не използва Android Wear, което е ясен знак, че Samsung иска да бъде максимално независима от Google. Противно на по-старите ми прогнози за по-чист Android, очаквам компанията да разчита все по-активно на собствените си приложения и концепции в следващата версия на Android модификацията си.

Тагове: