Ех, кога се състоя CES, а кога ли мина и Световният мобилен конгрес. Сега вече е лято, но в технологичният свят почивка няма. Нови продукти се представят и през януари, и през февруари, и лятото, и есента. До момента 2015 е особено интересна година, която ни предлага различни иновативни (и не чак толкова) продукти. И тъй като половината година си отлетя, време дойде да ви представим и някои от най-интересните и иновативни продукти (услуги, приложения, устройства), представени до момента. Списъкът не е класация, а по-скоро изброяване, така че подредбата е напълно случайна.

 

10. Amazon Echo

Представен: 2014, но широко достъпен от 23 юни 2015 година 

Интересен, защото: изважда гласовите асистенти от телефоните

С две думи: 

Amazon Echo е опитът на гиганта в търговията да навлезе в света на мобилните комуникации. В общи линии Echo е нещо като Siri, Google Now или Cortana, но не в телефон, а в черен цилиндър, който стои в стаята. Интересното е, че устройството постоянно слуша командите ви - докато готвите, разхождате се в жилището или пък си лежите. Освен това джаджата притежава и Bluetooth свързаност, което означава, че можете да си пускате музика от различни музикални услуги.

Любопитен факт: Името на гласовия асистент е Alexa

 

9. Apple Watch

Представен: 2014, излиза на пазара на 21 април 2015 година

Интересен, защото: променя индустрия още преди да се появи на пазара

С две думи: 

Умният часовник на американската компания е първият й опит в света на съвременните носими (wearable) устройства. И тъй като Apple е компания, която често е причина за създаване на трендове и нови продуктови категории, Watch всъщност е приеман като сериозен конкурент още преди излизането му на пазара.

Любопитен факт: Apple Watch е първото устройство на Apple от години насам, което не използва буквичката “i” в името си. Според експерти това означава, че компанията ще го налага не като технологичен, а като моден продукт.

 

8. Samsung Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge

Представени: 1 март 2015

Интересни, защото: представят напълно нова концепция за дисплеите

С две думи:

Двойката Galaxy S6 и S6 Edge са първият сериозен опит на Samsung да играе играта на Apple - без сменяема батерия, без microSD, премиум материали, колкото по-малко, толкова по-добре (софтуерно и хардуерно). Тази година липсват реклами с махащи ръце, намигващи очи и плъзгащи пръсти за отключване. Скенерът за отпечатъци този път е вграден а-ла Touch ID, а извитият дисплей от двете страни е интересно продължение на миналогодишната тенденция на Samsung.

Любопитен факт: Извитият екран на S6 Edge може да показва уведомления и да свети в различни цветове според входящото обаждане

 

7. MacBook 

Представен: 10 април 2015

Интересен, защото: налага USB Type C порт и игнорира “стандартните”

С две думи:

“Новият” MacBook е компютър, който представя другата Apple - модерната, модната, създаваща тенденции. Този лаптоп предлага горе-долу свестни спецификации, но добавя ключови технологии като “изрязани” батерии, за да не се губи място, USB Type C за зареждане, прехвърляне на файлове и още. Освен това джаджата струва значително повече от Air (който е по-мощен), но за сметка на това е по-лека, има златен цвят и Retina дисплей.

Любопитен факт: технологията Force Touch, внедрена в тъчпада, вибрира натурално при допир и не “клика” като другите (не се чува). Спекулира се също, че всъщност Apple е измислила технологията USB Type C, но нарочно не го обявява публично.

 

6. Google Photos

Представен: май 2015 

Интересен, защото: предлага неограничено пространство за съхранение на снимки

С две думи:

Услугата Google+ Photos не е нова, даже ще бъде убита много скоро, но Google Photos е напълно отделен продукт, с който компанията се надява да привлече феновете на облачните услуги. Photos има страхотни филтри, перфектни организационни умения и… естествено е безплатна. 

Любопитен факт: Функцията Asisstant автоматично създава колажи, видеа и спомени от качените снимки.

 

5. Microsoft Office 2016

Представен: май 2015

Интересен, защото: инкорпорира облака в най-популярния офис пакет в света

С две думи: 

Новия офис пакет, като част от Windows 10, засега се предлага само в предварителна версия за абонати на услугата Office 365, но показва пътя, по който е тръгнала Microsoft. Още преди време изпълнителният директор Сатя Надела обеща Microsoft да се фокусира върху облака и мобилните приложения. Office е поредният плод на тази стратегия. Софтуерът се предлага за най-популярните мобилни операционни системи, а освен това пристига с нов дизайн, нови функции и работа в екип. Какво по-хубаво? 

Любопитен факт: Microsoft не е пускала нова версия на Office за Mac от 2011 година.

 

4. HTC One M9

Представен: март 2015

Интересен, защото: Притежава “Uh-Oh” гаранция за една година, която осигурява безплатна смяна на устройство, дори при повреда по вина на потребителя (намокряне или счупване на екрана)

С две думи:

HTC One M9 е новият смартфон на тайванците, с който се надяват да върнат старата си слава. Устройството залага на стария дизайн, BoomSound и същата резолюция. Въпреки това е интересно следването на тенденцията да се играе със същите карти - познат дизайн, но с хардуерни и софтуерни ъпдейти.

Любопитен факт: устройството представя различни типове приложения според локацията (работни, за вкъщи, за забавление и т.н.)

 

3. LG G4 

Представен: април 2015

Интересен, защото: залага на корпус от истинска кожа

С две думи:

LG G4 е наблъскан с всички възможни топ спецификации, включително 16-мегапикселова камера, Snapdragon 808 процесор и 3000 mAh батерия. Най-добрата функция на LG? Софтуерът е много добре оптимизиран и почти никога не забива. Тествано.

Любопитен факт: LG G4 е леко огънат, а компанията нарича тази екстра “Floating Arc”.

 

2. Microsoft Holographic

Представен: януари 2015

Интересен, защото: придава напълно нов смисъл на виртуалната реалност

С две думи:

Microsoft Holographic е платформа за виртуална реалност, която позволява на приложения да представят елементите си в реалния физически свят под формата на жива презентация.

Любопитен факт: умните очила Hololens всъщност са безжичен компютър с Windows 10.

 

1. Pay - Apple, Samsung, Android

Представени: 2014, 2015

Интересни, защото: променят света на мобилното банкиране

С две думи:

Без значение дали представяме Apple Pay, Samsung Pay или Android Pay, всъщност представяме едно и също. Новите услуги, които пристигат с топ телефоните и умни часовници на гигантите Apple, Samsung и Google, предефинират света на електронните плащания. С тях можете да платите само с докосване, чрез пръстов отпечатък, при това напълно сигурно.

Интересен факт: повече от 1 млн. кредитни карти са регистрирани в Apple Pay за първите три дни от пускането на услугата.

А кои са вашите топ продукти до момента?

 

Изображения: Apple Watch/RetinaBoys, MacBook/RetinaBoys, LG G4/HTC One M9/Galaxy S6 Edge Karlis Dambrans

Прочетете: Доминацията на гласовия контрол едва започва