Холивудските тенденции в последните няколко години са очевидни дори с просто око. На първо място е липсата на кой знае колко оригинални сценарии за сметка на цунамито от римейкове, адаптации на книги, комикси, игри и (за най-голямо съжаление) анимета. Следващата тенденция е липсата на кой знае колко качествени sci-fi филми, които са заменени от забавни блокбъстъри. Голямото изключение на 2014 г. беше Interstellar - оригинален сценарий, сериозна тема и подход като за “твърда” научна фантастика. През 2015 тенденциите донякъде се запазват - много блокбъстъри, завръщането на стари класики, но и няколко интересни оригинални продукции, които вероятно ще оберат овациите на по-закоравелите фенове на жанра.

 

10. Ant-Man - 17 юли

Финалният филм от Втората фаза на Marvel Cinematic Universe ще е за един малко по-неизвестен супергерой. Филмът беше белязан от проблеми с продукцията - след като Едгар Райт и Marvel Studios се разделиха поради творчески различия, режисирането на Ant-Man беше поето от Пейтън Рийд (Yes Man). Историята разказва за Скот Ланг и ментора му д-р Ханк Пим, които използват технология, правеща човека по-малък, но по-силен. Въпреки че способността на този супергерой не е сред най-вълнуващите, Marvel Studios има добра репутация, която говори за един забавен летен хит.

 

9. Chappie - 6 март

Южноафриканският режисьор Нийл Бломкамп се завръща сред неубедителния Elysium за още един филм, в който работи с канадската сценаристка Тери Тачъл, след като на наградите "Оскар" през 2010 получиха номинация за адаптиран сценарий за District 9. Chappie разказва за интелигентен робот, който е отвлечен от двама бандити (в ролите са откачалките от Die Antwoord), които го превръщат в гангстерски робот. Ако съдим по трейлъра, това ще е трогателна история за свободата на ума, която отново ще засяга темата за ксенофобията.

 

8. Mad Max: Fury Road - 15 май

Mad Max се завръща във филм, който по всичко личи, че ще изглежда превъзходно и ще ни предостави първокласен екшън. В ролята на Макс този път е Том Харди, който ще се съюзи с Furiosa, за да се бори срещу злия Immortan Joe. Интересното е, че за този филм не е писан сценарий, а е работено с много детайлен сториборд.

 

7. Tomorrowland - 22 май

Историята на Tomorrowland си остава мистериозна дори след първия трейлър на филма. В него става дума за много специално място, до което може да се стигне само като докоснете специална карфица. Във филма са и Джордж Клуни, футуристичен град и някакъв тип с джетпак. Очакват се големи дози мистерия, които са запазена марка на съавтора на сценария Деймън Линделоф (Lost, The Leftovers). Единственото притеснение в случая е фактът, че това все пак е филм на Disney.

 

 

Статията продължава на втора страница.

 

6. The Martian - 25 ноември

След разочароващата си роля на астронавт, изоставен на далечна планета в Interstellar, в The Martian Мат Деймън ще играе астронавт, изоставен на Марс. Филмът е базиран на хитовата книга на Анди Уеър “Марсианецът”, която авторът й издава сам през 2012 г. В него ще видим още едно познато лице от Interstellar - Джесика Частейн, както и Кейт Мара.

 

5. Terminator Genisys - 3 юли

Завръщането на Terminator е и завръщането на Арнолд Шварценегер в голямото кино. Той ще е остаряваща версия на машината за убийства от бъдещето. В новия филм, режисиран от Алън Тейлър (Game of Thrones, Thor: The Dark World), ще видим алтернативна времева линия, в която Сара Конър на практика се обръща към T-800 с "татко". И тук трейлърът дава обещания за добър екшън, а историята се очертава по-заплетена, отколкото в обичайния летен хит.

 

 

4. Avengers: Age of Ultron - 24 април

Продължението на Avengers се очертава като едно от най-епичните филмови изживявания тази година, в което ще видим всички познати и очаквани лица. Историята тук разказва опитите на Тони Старк да стартира програма за опазване на мира, след разрушаването на S.H.I.E.L.D., заради което създава Ultron - самоосъзнат и учещ се изкуствен интелект. Всичко върви добре, докато Ultron не решава, че хората са неговият основен враг, и не се опитва да ги унищожи. Естествено, познатите герои ще се борят срещу него, като във филма ще видим и близнаците Pietro и Wanda Maximoff, както и Vision - доказателството на Ultron, че и той може да създава живот.

 


Вижте и челната тройка на следващата страница.

 

3. Jupiter Ascending - 6 февруари

Тандемът Уашовски е отговорен за The Matrix, V for Vendetta и Cloud Atlas, което само по себе си би трябвало да е достатъчна реклама за Jupiter Ascending. В този филм Мила Кунис е обикновена жена, която се оказва наследникът на извънземен трон, който трябва да получи, иначе извънземната раса, която е "засяла" живота на Земята, ще дойде да го "ожъне". Ако съдим по трейлъра, това ще е лудо космическо приключение с извънземни и много, много екшън. Притесненията тук произлизат от отлагането на премиерата на филма. Първоначално трябваше да излезе през юли 2014 г., но пускането му беше отложено за февруари 2015. По принцип февруари е "мъртвият" период за студиата, когато пускат проекти с доста нисък приоритет, а за Уашовски е важно най-накрая да имат високобюджетен боксофис успех. По-важният за киноманите въпрос обаче е какво точно ще е голямото послание на Уашовски този път?

 

 

2. Star Wars Episode VII: The Force Awakens - 18 декември

Едва ли има смисъл от много обяснения около космическата сага Star Wars. Episode VII ще е продължение на оригиналната трилогия на Лукас, чиято последна част е от 1983 г., а на режисьорския стол е J. J. Abrams. Засега знаем, че ще видим познати герои, като Хан Соло, Люк Скайуокър и Чубака, като сред потвърдените актьори са и Анди Съркис (The Hobbit 2, Lord of the Rings) и Домнал Глийсън (Unbroken, Harry Potter). Това само може да разсее тежащите съмнения за грандиозно разочарование, но цялата истина ще видим чак в края на годината.

 

 

1. Ex Machina - 10 април

Алекс Гарланд е сценаристът на два от най-смислените sci-fi на XXI век - 28 Days Later и Sunshine. Освен това той е автор и на книгата “Плажът”, на която е базиран едноименният филм от 2000 г. Режисьорският му дебют се казва Ex Machina и разказва за програмист, който бива поканен в имението на управителя на компания, която разработва онлайн търсачки. Там той трябва да оцени нов изкуствен интелект в някаква версия на теста на Туринг, но в някакъв момент нещата се объркват. В ролите са Домнал Глийсън, Оскар Айзък (Drive, Body of Lies) и Алиша Викандър (Anna Karenina). По всичко личи, че това ще е интелигентен и интересен трилър, който ще търси нещото, което ни прави хора.

 

 

Вижте още: Киновалеж: прогноза за 2015

http://hicomm.bg/news/rejisioryt-na-district-9-s-vpechatljavashta-koncepcija-za-alien-film.html