За повечето от нас първите дни на януари по традиция бележат бавното и понякога мъчително пренастройване на делова вълна след коледните и новогодишните празници. За технологичния свят обаче този период означава съвсем друго – идва време за ежегодното издание на Consumer Electronics Show. Голямото изложение в Лас Вегас, което стартира още на 4 януари, ще зададе темпото и тона на всичко най-интересно, което ще се случва през следващите 52 седмици на новата 2017 г.

През последните няколко години шоуто отбеляза преход от доминацията на големите компании, които все повече предпочитат да правят важните анонси на собствени събития, към по-малки и млади компании, които гледат на Consumer Electronics Show като на стартова площадка за своите нови и интересни джаджи. За нас, журналистите и феновете, това не е лошо, защото някои от най-важните иновации в последно време дойдоха именно от непознати, но амбициозни имена, така че нямаме търпение да видим какво ще ни донесе следващото издание на изложението.
Изненади със сигурност ще има, но ако трябва да прогнозираме, ето няколко области и тенденции, където Consumer Electronics Show 2017 би трябвало да бъде в стихията си.

 

Свързаният дом

Забравете за отделната потребителска електроника, в близко бъдеще вече целият дом ще бъде свързан в мрежа от умни устройства. Гиганти като Amazon, Apple и Google вече работят по изглаждането на собствени екосистеми от такива уреди. И какво по-добро място да демонстрират напредъка си от CES? Очакваме доста големи имена, които да ни учудят с такива домашни решения като умни ключалки, светлини, охранителни камери и термостати. Ако трябва да се обзаложим, доста вероятно е дори миялните машини да поумнеят, преди изложението в Лас Вегас да е свършило.


 

 

Умни автомобили

В последните няколко издания на форума колите придобиват все по-значително присъствие, като Ford бе първата компания, направила опит да свърже своя бизнес с потребителската електроника. Днес американският гигант вече е само едно от дузината големи имена от автомобилната индустрия, които използват CES, за да покажат своите високотехнологични достижения. Потвърдили присъствие са още имена като Chrysler и Toyota, а изложението е от огромно значение и за младата компания Faraday Future, която ще има последен шанс да убеди инвеститорите, че зад дръзките й идеи стои нещо повече от сляпа амбиция. BMW също ще бъде тук и вероятно ще покаже ъпдейт на своя i3. По отношение на демонстрираните продукти очакваме да видим свързани автомобилни системи и интерактивни дисплеи, както и електрически модели и доста неща, свързани с автономното управление.


 

 

Виртуална и добавена реалност

Досега геймингът бе основната движеща сила при тези технологии, но CES винаги дава добра възможност за демонстрация на възможностите и новостите при VR/AR на по-широка основа. Тази година за игри с добавена и виртуална реалност има предвидени две основни зали и няма съмнение, че там ще видим доста малки и големи хардуерни производители, дошли да представят периферните си устройства. Участие са потвърдили HTC и Samsung, съответно с Vive и Gear VR, а Daydream и шлемове, готови за Windows 10, ще бъдат навсякъде. Същото се отнася и за добавената реалност. Pokemon Go ни показа каква мания може да породи AR софтуерът и със сигурност ще видим следващата крачка в тази насока.


 

 

Дронове и роботи

Още една гореща тема без никакво съмнение. Между продуктите на DJI и GoPro 2016-а бе голяма година за малките персонални дронове и през януари ще видим новото поколение подобни летящи машини. Не трябва да забравяме и интереса, който породи дронът с фиксирани криле на Parrot тази есен. Дроновете стават все по-достъпни и функционални и лесно можем да ги видим като една от топ категориите не само на изложението, но и на цялата следваща година. Очаквайте и нови образователни роботи, както и все повече практични роботи, които "излизат" от лабораториите и са готови да ви помагат в домашни условия.


 

 

Носими технологии

Умните часовници не се превърнаха в хита, който някои очакваха, но това не означава, че с тях е свършено. Samsung вероятно няма да направи голям анонс в скоро време (и вероятно ще запази по-интересните си продукти за MWC през февруари), а Motorola на практика се изтегли от сегмента, но Android Wear 2.0 най-сетне ще направи пълноправен дебют в началото на следващата година, така че в Лас Вегас можем да видим следващото поколение носими устройства от компании като Huawеi и LG. Fossil също ще присъства със своите марки Diesel, Fossil, Misfit, Michael Kors, Skagen и Emporio Armani. Разбира се, фитнес тракерите и джаджите за лично здраве продължават да бъдат интересен артикул.


 

 

И какво ли още не

Изкуственият интелект вече няма да бъде ограничен до дома и автомобила и през 2017 г. всички ще говорят на тази тема. Имайки предвид успеха на Amazon Echo, очакваме да видим ново поколение умни домашни помощници. 2016 г. се оказа повратна за аудио жака и със сигурност на изложението ще видим нови модели Bluetooth слушалки. Появата на Windows 10 Creators Update пък като нищо може да привлече някои творчески потребители, професионалисти и създатели на съдържание, за които да бъдат демонстрирани устройства в стила на Surface Studio. MWC обикновено привлича големите анонси при телефоните, но компании като LG, Sony, ASUS и Huawei със сигурност ще има какво да обявят и на CES. От слуховете до момента можем да предположим, че TCL може да обяви официално нещо, свързано с BlackBerry. Не трябва да забравяме и телевизорите – това е CES и тук ще присъстват най-новите, най-умните и най-иновативните екрани; нищо чудно да видим и 12К продукт.

CES 2017 започва още от 4 януари с предварителните събития, а всичко най-интересно от тях ще можете да следите на нашата страница.

Мобилните технологии през 2016: колко са дълбоки тихите води?