Изтеглете и пробвайте безплатно новото приложение на HiComm за Google Chrome.

close
11.януари.2017

Топ програмистът и създател на Swift Крис Латнър напуска Apple и отива в Tesla

Автор: Илия Темелков, Прочетено: 5380 пъти

Допреди година-две имахме усещането, че Apple устремено се цели към сегмента на електрическите автомобили, където да доминира над Tesla. Днес изглежда в Купертино не просто са се отказали от тези планове, а има опасност да изгубят водещата си позиция по отношение на компютърните разработки. Поредният признак за това е напускането на Крис Латнър. Той е създател на програмния език Swift и е директор на отдела за Инструменти за разработчици в компанията. По-късно този месец той ще стане новият вицепрезидент за автопилотен софтуер на Tesla, съобщава компанията в блога си.

Неговата позиция като лидер на проекта Swift ще поеме Тед Кременек. Той е дългогодишен разработчик в Apple, който е част от компанията от 2007 г. насам.

Латнър е част от екипа на Apple от 2005 г., като в това време е част от разработката на множество важни инструменти и софтуери, пише Ars Technica. Изданието отбелязва работата му по много версии на Xcode назад до версия 3.1, LLVM и фронтенда Clang, OpenCL, LLDB и Swift. Работил е също по macOS, подобряване на софтуера за Apple A6 процесора на iPhone 5, както и преминаването към 64-битови ARM процесори, което започна с iPhone 5S

Ars отбелязва също, че резюмето на Латнър показва желание за създаване и въвеждане на нови софтуери и програмни езици, които със сигурност ще са огромна част от работата му в Tesla. Той също е сред основните хора, оказали натиск за това Swift да е open source. Въпреки че в момента Autopilot софтуерът на Tesla се използва основно за асистенция на шофьорите, плановете са още тази година автомобилите на компанията да могат да се възползват от пълен автопилот.

 

Вижте и плановете на Faraday Future, един от най-големите конкуренти на Tesla


Тагове: Apple, Tesla, Swift, автопилот


>> <<


« Назад

Коментари по темата
Коментирай анонимно или с други платформи

Най-четено през седмицата
архивСписание HiComm
188 брой - януари/февруари, 2017 188 брой - януари/февруари, 2017

Корица


Съдържание


Купи
Цялото съдържание »
Акценти архивВидео ревю
Абонамент за новини Add to Google АрхивАнкета

Използвате ли Snapchat?Resident Evil 7: не сте добре дошли в дома на това семейство The Last Guardian: една необикновена история Монитор LG 29UM58: по-широк поглед (ревю) Видео: iRobot Roomba 886 е терминатор за прахоляка вкъщи Samsung UE75KS8002: лукс от пръв поглед Кофеинови хищници нападат Saeco Incanto в джунглата на HiComm Данни във ваше владение с последната ни седмична награда Samsung UE43KU6672: златната среда Prestigio MultiPad Visconte V: разумна функционалност