Ако не слушате Лино Велев внимателно, е напълно възможно да останете с впечатление, че се занимава с елементарни неща, които се случват между другото. Причината е, че той говори леко, спокойно и със семпъл език, лишен от суперлативи. Така в неговото описание Start It Smart е “едно сдружение с нестопанска цел, което основахме с инженери, технолози и хора, които искат да се занимават с интересни проблеми, които имат глобално отражение”. Фактите пък говорят, че това е организация, която стои зад първата българска преакселераторска програма, подпомогнала е стартирането на над 300 компании, организатор е на над 500 събития и е своеобразен център на предприемачеството в четири български града. Чрез работата си по създаването на Start It Smart г-н Велев си осигурява място сред пионерите на предприемаческата екосистема у нас. Нещо, което не се случва между другото.

На второ четене това отношение всъщност не е изненадващо, защото той е от онези хора, за които няма крайна цел, а просто стремеж за развитие. Това е и причината сред последните му занимания ярко да се открояват словосъчетанията изкуствен интелект (AI) и machine learning. Към тях го тегли основното му занимание, компанията Hacker Works, която стартира през януари 2016. “Основахме я с визията да се занимаваме с развитие на корпоративни венчъри, като партнираме със зрели бизнеси, за да помогнем за създаването и организирането на компании с бизнес модел, които някой от нас би могъл да придобие”, обяснява г-н Велев. По отношение на изкуствения интелект той трезво отбелязва, че може и да става дума за много шум за нищо, но “не е нещо, което можем да игнорираме в днешно време, защото има някои теми, които така или иначе се случват - автономни автомобили, но и също реклама, алгоритми за препоръки и т.н.”. За Hacker Works резултатът от този интерес е придобиването на интересен стартъп, който не успява да комерсиализира продукта си, но допълва екипа на компанията.

Именно в този контекст Велев разглежда средата в България с погледа на човек, търсещ възможности. “От самото начало имаме идеята да изградим някаква експертиза и да стартираме общност по тази тема”, обяснява той и допълва, че смята тукашната среда за подходящо място за строене на продукти, “а не просто за писане на някакъв софтуер”. Това са част от нещата, с които се занимава Hacker Works, но за които г-н Велев не говори. Разговорът ни е съсредоточен върху едва 10% от нещата, които го занимават напоследък, и най-вече City AI и по-конкретно Sofia AI. Първото е глобална мрежа в над 20 града из целия свят, която свързва хора, интересуващи се от всеки аспект на изкуствения интелект, но най-вече неговите практически проявления.

 

 

“Не търсим техническите аспекти, шума и темата за сингулярност, нито за това, как AI ще замени хората. Това са теми, които заслужават да се мисли по тях, но ние говорим за неща, които днес и сега имат социални, икономически и човешки отражения. Неща, които са актуални днес, а не просто очакваме да се случат.” Трезво и здраво стъпил на земята, той отбелязва, че образованието на софтуерните инженери тук е специфично и отдавна имаме много силни традиции в някои области на математиката, което доказваме с големи успехи на международни олимпиади по математика. “Когато преминеш към проблема на machine learning (машинно обучение) и изкуствения интелект, задълбоченото разбиране на фундаментите на компютърните науки, математиката и т.н. става много по-ключово, което прави позицията ни по-интересна.”

С тези факти подръка г-н Велев участва в няколко инициативи, сред които подкрепа на технически meet-up и развитието на City AI и Sofia AI. Във всеки от градовете, които са част от мрежата, се случва нещо веднъж във всяко тримесечие. “Опитваме се да правим обмен в тази голяма група, като например хора да идват от едно събитие на друго”, обяснява той. Чисто като формат събитията се случват в два различни сегмента, а първото в София е на 26 януари в S*Bar.

В първата си част Sofia AI Summit ще прилича на обикновена конференция с двама говорители. Първият е Даниел Хулме, изпълнителен директор на компанията за изкуствен интелект Satalia, който прилага AI за решението на бизнес и социални проблеми, докторант е в областта и ръководи програма по Business Analytics в University College of London. За него г-н Велев казва също, че “чисто ценностно е един от най-готините хора, които съм виждал в тази сфера”. Вторият е Мануел Колман, организатор и основател на Pirate Summit - една от водещите стартъп конференции, която се провежда в специално сметище в Кьолн, Германия. “Ходил съм на повече конференции, отколкото е полезно, казва без капка срам г-н Велев, и тази е любимата ми, като в последното издание единият ден беше изцяло посветен на изкуствения интелект.” Изборът на точно тези лектори се базира на факта, че “могат да смелят темата до много прости и практични неща”.

Мануел Колман и Даниел Хулме, говорителите на Sofia AI Summit
Снимки: Дан Тейлър @heisenbergmedia.com, Twitter @TheSolveEngine

По-интересният и различен елемент, който не е напълно познат в българската среда, е оставен за втората част. Тя ще се състои от peer-to-peer сесии, които всъщност са в ядрото на плана за развитие на общност, което е целта на г-н Велев и екипа му. Целта на тези сесии е да помогне на хората да идентифицират другите хора, с които могат да работят заедно по общ проблем. “Тезата на peer-to-peer образованието е нещо много фундаментално, обяснява г-н Велев, и причина Лондон да има лидерска позиция в стартъп сцената на Европа. В тези сфери нещата се случват революционно и нямаш лукса да чакаш някой да стане експерт, да напише книга и да преподава в университета. Този цикъл, дори да отнеме само три години, а често отнема повече, е прекалено дълъг.” Решението на този проблем е комуникация с “някой, който бори същите проблеми и може би е три или шест месеца или дори година по-напред от теб по това трасе. Най-бързото учене става, когато намериш технология, с която много бързо можеш да свържеш хората и да намериш форматите, с които те обменят знания”.

Точно това бързо споделено учене е сред основните интересни на г-н Велев напоследък и основният двигател, с който той и екипът зад Sofia AI Summit искат да развият българска общност по темата. Тя самата няма как да не занимава света в близките години и вероятно ще се превърне в дългоочакваното “следващо голямо нещо”, което ще промени света и бизнеса. Колкото и да е умен изкуственият интелект обаче, няма как да се случи без развитието на естествения ни интелект и мрежи от заинтересовани хора.

Седем българи са в престижния списък на Forbes “30 под 30”

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Още от Social

Bing добави тагове за проверка на фактите към резултатите от търсенето

0 | 18.09.2017