Какви ще бъдат таблетите през 2012 г.? Като че ли този продуктов клас бе позабравен по време на CES 2012 и отстъпи водещото място на ултрабуците. Дали пък те няма да бъдат междинен клас компютри, който ще осъществи плавен преход между лаптопи и таблети? Или пък хибридните компютри като Lenovo IdeadPad Yoga ще успеят да се наложат?  

Не бих искал индустрията да се забавя по подобен начин, имайки предвид, че нивото на съвременните таблети е напълно приемливо. След като ви запознах с най-интересните ултрабуци от CES 2012, време е да направим своеобразна дисекция на таблетите, които ще видим през тази година. 

 

Дисплей

Дисплеите в тазгодишните таблети ще се обособят в два класа, разбира се, особено финансово. Устройствата от висок клас ще преминат към чудовищни "ала Retina" резолюции като 2048 х 1536 и 2560 х 1600. Тенденцията ще бъде наложена от iPad 3, а малко по-късно и от Samsung Galaxy Tab с 11-инчов дисплей.

Останалите таблети ще запазят сегашния стандарт - 1280 х 800, 1024 х 768, 1024 х 600 и подобни. Панели с междинна резолюция от 1920 х 1200 и 1920 х 1080 ще бъдат рядкост. 

Apple вероятно ще продължи да бъде вярна на LCD, а Samsung - на AMOLED, като за най-големите панели това не е сигурно. 

По отношение на технологията на дигитайзерите (сензорния компонент) надали можем да се надяваме на повече от стандартните малки подобрения

 

Дизайн

За съжаление на Тим Кук и Джони Айв надали таблетите на 2012 г. ще бъдат триъгълни, розови и със заострени ръбове. По мое мнение общата дизайнерска тенденция, споделена между смартфоните и таблетите през 2011 г., ще се запази почти непокътната. Разбира се, устройствата ще бъдат по-тънки и по-леки, може да видим и повече продукти с изтъняващи към края корпуси. 

Рамките около дисплеите ще бъдат по-тесни, което ще бъде компенсирано от по-добри технологии за предпазване от неумишлените интеракции с дланите. Apple по-скоро ще продължи да разчита на широките рамки, защото ще въведе гореспоменатата технология, когато я изглади до съвършенство. 

 

Хардуер

Предвижданията относно хардуера на кое да е устройство са най-лесни, тъй като продуктовите планове на производителите на компоненти се обявяват доста тримесечия предварително. 

Високият клас таблети ще разчита на четириядрени чипове, повечето от тях с четириядрени видеоускорители. Apple със сигурност ще използва ултрамощния A6, който ще бъде същински рай за разработчиците на игри и геймърите, а Samsung вероятно ще разчита на двуядрен Exynos 5250, чийто процесор обаче е с тактова честота 2 GHz. Повечето компании със сигурност ще заложат на NVIDIA Tegra 3, който сега можем да видим в Asus Eee Pad Transformer Prime (нашето ревю - тук). Все още не можем да правим бенчмарк прогнози между конкурентните чипове, а и те са безпочвени, имайки предвид, че A6 работи с iOS, а всички останали - с Android. 

Новата стара многонишкова (multi thread) архитектура на Intel, Medfield, няма да добие кой знае каква популярност въпреки особено интересния си подход да не набляга на броя на ядрата, с което оптимизира ел. консумацията. За съжаление приложенията ще трябва да се оптимизират допълнително, за да се възползват от новата архитектура, което и без това вече е сериозен проблем на Android. 

Количеството RAM може да се увеличи до 2 GB в най-високия клас, но по-голямата част от таблетите ще продължат да използват 1 GB. 

Ако трябва да обобщя, най-добрите таблети през 2012 г. ще бъдат истинска конкуренция за последното поколение домашни гейминг конзоли, а заедно с възможностите за изнасяне на геймплея на HD телевизор потребителите все повече ще започнат да се замислят какъв избор да направят. 

Софтуер

На софтуерен план всичко е напълно ясно. Всички таблети в Android сегмента ще разчитат на Ice Cream Sandwich с изключение на евтините предложения, които ще се базират на Honeycomb, и най-евтините (ала китайски боклуци), които ще продължат да използват вече безсмъртния Android 2.*. Google със сигурност ще представи няколко малки ъпдейта към платформата, които няма да донесат кой знае каква нова функционалност, а ще оптимизират работата. 

Приложенията за Android ще стават все по-качествени и съвместими с повече устройства, тъй като добрите разработчици вече започват да следват интерфейсните насоки и препоръки на Google. Очаквайте отделна статия, посветена на тях. 

Apple ще анонсира iOS 6, за която не знаем напълно нищо. 

Amazon и Barnes & Noble ще продължат да използват тежко модифицирана версия на Android без Market и Google приложения.

Таблети с Windows 8 (видео - тук) ще започнат да се появяват през последното тримесечие, но истинският им бум се очаква през 2013 г. 

 

Свързаност и други

Отново не можем да разчитаме на кой знае какви иновации. Възможно е Apple да въведе Wi-Fi 802.11 ac, стандарт, който осигурява максимална скорост от 1 гигабит в секунда. Bluetooth 4.0 ще бъде масово наложен, което е чудесно, тъй като последната версия на технологията има изключително ниска енергийна консумация. 

NFC ще бъде почти навсякъде, но употребата му извън Япония ще продължи да бъде минимална, макар и с увеличението на експерименталното прокрадване (колко метафорично) из някои от щатите отвъд океана. Apple няма да приеме технологията, но не залагам главата си, за да защитя това твърдение. Не е изключено Тим Кук и компания да създадат свой алтернативен стандарт, който работи значително по-добре, но само в тяхната екосистема. 

LTE окончателно ще измести HSDPA и почти всички таблети, представени през 2012 г., ще имат Long Term Evolution модули. Включително iPad 3.

 

А вие имате ли планове да си купите таблет през 2012 г. и какви са вашите изисквания към него?