Измеренията

Общо 12 са заводите, свързани с производство на твърди дискове, които пострадаха от гигантския ураган в Тайланд и последвалите го наводнения, според анализаторите от IDC. В най-голяма степен са засегнати мощностите на Western Digital, която за 4-ото тримесечие ще произведе максимум 26 милиона от планираните 58 милиона твърди дискове. Toshiba e затворила своите заводи близо до Банкок, в които „водата е 1 метър”.

На практика са ударени всички HDD вендори, защото всички изпитват недостиг на основни компоненти, най-вече на двигатели, въртящи магнитните плочи и задвижващи главите. Най-големият производител на такива моторчета е Nitec с пазарен дял 70–90% (числата на анализаторите са в тези граници). Повечето от нейните заводи са именно в Тайланд и са засегнати от наводнението. И макар да съобщава за възобновяване на работата в няколко от инсталациите си и повишаване на продукцията във Филипините и в Китай, измеренията на щетите за ИТ индустрията са много големи.

Световната банка измерва щетите от наводненията в Тайланд на над 43 млрд. щатски долара...

Последиците

Глобалното търсене на твърди дискове за 4-ото тримесечие на 2011 година е 180 милиона броя. Всички производители ще успеят да осигурят общо около 120 милиона, или дефицитът според ИТ и финансови анализатори се очаква да възлезе на 60 милиона устройства (!). Заплахата за бранша обаче е с отложено действие – РС производителите са се запасили предвидливо за най-силното тримесечие в годината. Натрупани наличности има и в другите канали на продажба.

Близкото бъдеще

Очаква се критичната ситуация да добие ясни очертания в началото на 2012 г. Според IHS iSuppli 3.8 милиона РС няма да бъдат произведени през Q1 ’12 – компанията е намалила своите прогнози за глобалния РС пазар от 88 на 84.2 милиона броя за това тримесечие. Недостигът на твърди дискове ще „спъне” развитието за цялата 2012-а: предвижданият преди бедствие­то ръст от 9.5% сега е свален на 6.8%, или в бройки: прогнозата от 399 милиона продажби на РС сега е коригирана на 378 милиона. И това според IHS iSuppli „ще се дължи на 30% по-малко дискове, на глобалното забавяне на икономическите темпове и на конкуренцията от таблетите”.

За разлика от темповете на РС производителите реакцията на пазара на единични устройства бе почти мигновена: цените на дисковете хвръкнаха нагоре с главозамайваща скорост и величина. Скокът при най-търсените капацитети 500 GB и 1 ТВ бе между два и три пъти! В момента се наблюдава слаба посока надолу, но очертаващият се недостиг ще „подхранва” високите цени през цялата 2012-а.

Дефицитът на твърди дискове за Q4 се очаква да възлезе на 60 милиона устройства.


От дисковете към PC-тата

Безспорно повишението ще вдиг­не цените на настолни и мобилни РС. Заради складови наличности този ръст засега е по-малко осезаем, но ще бъде по-видим, когато производителите започнат да попълват наново своите запаси. В момента техни представители се въздържат от категорични прогнози, за да не „демотивират” купувачите в условията на силно конкурентен и наситен с предложения пазар.

Все пак, който е решил да направи покупка, надали ще я отложи твърде много заради известна разлика в цената или ще избере по-скъп лаптоп или десктоп с по-малък относителен дял на дисковата подсистема в общата стойност. Някои анализатори виждат в кризата на HDD шанс за продажбите на SSD или полу­проводниковите дискове – разликата в цените между двата вида сторидж намаля. И все пак това ще е по-скоро индивидуален потребителски избор, отколкото масова практика. Така или иначе, оценката за въздействието на кризата при твърдите дискове (HDD) върху коледните продажби и особено върху първото тримесечие на следващата година предстои да бъде направена.

За да преодолеят създалата се ситуация, производителите на твърди дискове пренасочват производствата си към незасегнатите фабрики извън Тайланд, също както Nitec преразпределя производството на шпинделови двигатели. След възстановяване на разрушените инсталации и при още мобилизирани мощности IHS iSuppli отсега предупреждава за евентуално свръх­производство през 2013 г., когато потребителите могат да очакват нормализиране на цените на тези продукти.


Едно локално бедствие причини последици с глобален размах. Световната ИТ индустрия е засегната в особено важно място – производството на твърди дискове. Механично най-чувствителният компонент на компютъра в момента определя динамиката на цени и наличности. Развитие­то на този проблем е гореща тема, чиито измерения със сигурност ще усетим през новата 2012 година.

Незапомнена по размери природна стихия удари Тайланд. Ураганът Ноктен, връхлетял страната през юли, доведе там най-силните и продължителни дъж­дове за последните 50 години. Жертвите на причинените от тях наводнения до момента са над 600, броят на засегнатите по един или друг начин надвишава 5 милиона. Към момента Световната банка измерва щетите на над 43 млрд. щатски долара... Наводненията постепенно достигнаха и индустриалните зони. В средата на октомври Western Digital съобщи за свои заводи под вода. Последваха подобни съобщения от Toshiba. Seagate информира, че нейни фабрики не са наводнени, но... изпитва проблеми с доставката на компоненти (!).


 

Тагове: