Bosch (Бош), водещ световен доставчик на технологии и услуги, отбелязва оборот от 18 млн. евро за 2013 г. в България. Това е увеличение с 4% на годишна база. „Bosch се развива успешно в България вече над 20 година. Откакто навлязохме на българския пазар, оборотът ни постоянно се увеличава и непрекъснато завоюваме пазарни дялове“, коментира Михай Болдижар, официален представител на Бош Групата в България, в съобщение до медиите.

Сред основните причини за растежа на компанията в България е направление Автомобилно оборудване. То предлага резервни части, акумулатори, автосервизно оборудване с марки Bosch и Beissbarth, както и автосервизни концепции. През 2013 г. направлението постигна едноцифрен процентов ръст в оборота си, а за настоящата година се очаква двуцифрен растеж. ”Предлаганите от нас технически и продуктови обучения за специалисти в този бранш се радват на голям интерес.”, допълва Михай Болдижар.

Компанията обяви и затвърждаване на позицията си на пазарен лидер в направление Електроинструменти. Силната позиция на Bosch в бранша се дължи предимно на акумулаторните електроинструменти. Bosch Електроинструменти очаква и през 2014 г. едноцифрено увеличение на оборота, което безспорно ще надмине прогнозирания растеж на българската икономика. Направлението планира да разширява присъствието си на пазара чрез иновативни продукти. Bosch е първият производител, който успешно пусна на пазара литиево-йонни инструменти.

Bosch Термотехника е водещ световен производител на стенни газови котли и уреди за топла вода. Направлението предлага икономични и екологични съоръжения за комфортен климат в сградите и за подгряване на битовата вода. От 2007 г. Bosch Термотехника предлага също и на българския пазар широко продуктово портфолио котли на газ и твърдо гориво, както и решения за подгряване на топла вода, в това число бойлери с обем до 1000 л., проточни бойлери и соларни системи.

Не на последно място е и направление Системи за сигурност. Въпреки че неговото начало в България е поставено преди 6 години, Bosch очаква позитивно развитие за настоящата година. Богатото портфолио на направлението включва системи за видеонаблюдение, сигнално-охранителна техника, системи за контрол на достъпа и пожароизвестяване, гласово-евакуационни системи, професионални аудио- и конферентни системи, както и свързаните с това услуги.

За 2014 г. Бош очаква ръст в оборота си от три до пет процента.