Днес Европейската комисия пусна издание 2016 на своите инвестиционни резултати, което много прилича на версията от 2015г. Това е карта на Европейския просперитет и за съжаление не изглежда, че тенденциите в целия континент ще възстановят баланса. В действителност тази карта предполага, че неравенството само ще задълбочи в бъдеще.

Ако някога сте се чудили как богатите страни остават водещи, отговорът винаги е - иновации. Те могат да бъдат военни, икономически или политически, но във всички случаи постоянното предлагане на нови и по-добри методи и идеи, държат силните нации в челните позиции. Това е положителен цикъл, при който историята на иновациите и научните изследвания привличат следващото поколение иновативни мислители. Напредналите икономики като САЩ могат да загубят своята производствена база, заради конкуренти като Китай, които произвеждат на по ниски цени, но те запазват високо ниво на иновации и затова остават на върха.

Ситуацията, която се разиграва в цяла Европа, както се вижда от най-новите данни на ЕК, е просто една продължаваща инерция. Швеция и Дания се открояват като лидерите, поддържайки силна репутация с висококачествени научни изследвания, подкрепени от някои от най-големите публични инвестиции в образованието в развития свят. Те са следвани от една позната група от европейски имена като Белгия, Холандия, и Люксембург. Под тази линия е източна Европа блок на страни, с новите попълнения - България и Румъния.

Нищо от това не е по никакъв начин изненадващо, но тези тенденции не предвещават нищо добро за решаване на проблема с неравенството в рамките на ЕС и в световен мащаб. Скандинавските и западните народи са тези, които вече имат най-високо качество на живот, така че те водят по пътя към разработване на следващата вълна от бизнес възможности и печеливши начинания.

The Nordic наскоро отбеляза, че някои италиански проучвания показват, че най-богатите фамилии във Флоренция през 1427 все още са най-богатите фамилии във Флоренция днес. Ако можем да обобщим – богатите остават богати, а бедните остават бедни.

 

Източник: http://ec.europa.eu


Прочетете и това: Група от 20 мобилни оператора искат да пуснат в действие 5G мрежи в Европа до 2020 година