След като разследването установи, че атентаторът от Лондон е използвал WhatsApp минути преди да извърши атаката в английската столица, властите в страната поискаха да се остави вариант за разшифроване на криптирането в подобни приложения, така че специалните служби да имат достъп до предаваната информация.

В интервю за ВВС министърът на вътрешните работи Амбър Ръд заяви, че end-to-end криптирането, използвано от някои мобилни приложения като WhatsApp и iMessage, е “напълно неприемливо”. Тя призова технологичните компании за по-тясно сътрудничество с властите.

“Трябва да сме сигурни, че компании като WhatsApp не осигуряват тайно място за терористите, където те да комуникират помежду си. Специалните служби трябва да имат достъп до криптираните WhatsApp съобщения.”

Подобен призив изказа и депутатката Надин Дорис, която заяви, че за да бъде постигната безопасност, трябва да се противопоставим на компании като WhatsApp и Apple, които осигуряват на терористите място и средства.

Криптиране от край до край означава, че съобщенията могат да се декодират само от получателя, а не от някой в средата на връзката, включително и от организацията, която предоставя услугата.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от Tech

Surface Book 2 на пазара от 16 ноември

2 | Преди 21 ч.