След автомобилите, хибридният транспортен модел няма да подмине и самолетите, като до 2030 г. се очаква да стане реалност първият в света хибриден електрически самолет, който ще може да превозва до 100 души на борда си.

Това ще се случи благодарение на ново партньорство между Airbus и Siemens, които ще си сътрудничат в областта на хибридните електрически задвижващи системи. Двата промишлени гиганта планират съвместно разработване на прототипи на различни задвижващи системи с мощност, която варира от 100 киловата до 10 и повече мегавата, т.е. както за  кратки, регионални пътувания на самолети с до 100 места, хеликоптери или безпилотни въздушни превозни средства, така и за стандартни полети на къси и средно дълги разстояния.

Хибридните електрически задвижващи системи могат значително да намалят разхода на гориво и шума от самолетите. Целта е до 2050 г. европейските въглеродни емисии да бъдат намалени със 75% в сравнение със стойностите от 2000 г., а тези амбициозни цели не могат да бъдат постигнати чрез конвенционални технологии.

Проектът има за цел да превърне Европа в лидер в иновациите, свързани с разработването на електрически самолети, и по него работят над 200 висококвалифицирани специалисти.

Виж още: Първата съвместна мисия на Русия и ЕС ще достигне орбитата на Марс през октомври

Тагове: