Преди няколко дни AlphaGO, изкуственият интелект на DeepMind, за първи път победи Ке Жи, най-добрия играч на древната китайска бордова игра Го. Сега хората от екипа на AlphaGO започват да работят по други проекти. “Това са едни от най-добрите хора в компанията", казва Демис Хасабис от DeepMind. "Идеята е наистина да проучим какво можем да направим в други области."

През изминалата година Хасабис и екипът му значително подобриха изкуствения интелект. Това доведе и до безапелационната победа на AlphaGo във Вужен, Китай - три успеха срещу Ке Жи за изкуствения интелект. Когато DeepMind представи AlphaGo, сериозните Го играчи попитаха дали е достатъчно умен, за да предизвикат най-добрите от тях. Когато той победи южнокорееца Лий Седол, мнозина се оплакваха, че изкуственият интелект по някакъв начин имитира интуицията, която се изисква, за да се играе тази изключително сложна игра. Но тъй като екипът на DeepMind продължи да подобрява тази изненадващо мощна система, топ играчите на Го не можеха да развият достатъчно уникален и понякога превъзхождащ стил на игра. Те многократно са призовавали DeepMind да пусне списък с безбройните игри, с които AlphaGo тренира сам срещу себе си.

По време на пресконференцията след играта, Хасабис и DeepMind обявиха, че публично ще пуснат 50 игри, които AlphaGo играе срещу себе си в огромните центрове за данни, които са в основата на онлайн империята на Google. "Някои от най-големите игри в историята могат да се играят на тези сървъри", казва Хасабис.

AlphaGo може би ще бъде използвана в областа на роботиката и автомобилите, обявиха от DeepMind, подразделението за изкуствен интелект на Google. Важното е, че изкуственият интелект надви най-добрите в сфера, за която се твърдеше, че е невъзможно. Или поне не би трябвало да е възможно днес. AlphaGo повече няма да се състезава, а ние ще следим с огромен интерес към следващия проект на екипа зад него.

Тагове: