Американският щат Мисури се обръща към своята прочута транспортна мрежа, за да я превърне в един неочакван източник на енергия, пише The Next Web.

В рамките на инициативата Road to Tomorrow Initiative, известният Historic Route 66 ще бъде покрит със соларни панели най-късно до тази есен. Начинанието е съвместна инициатива на местните транспортни власти и младата компания Solar Roadways, като във финансирането му ще участват и обикновени граждани чрез платформата Indiegogo. За изграждането на прототипна мрежа са дадени 100 000 долара от Федералната магистрална администрация, а други 750 000 долара са предоставени от Министерството на транспорта.

Панелите на Solar Roadways са покрити са оякчено стъкло, за да бъдат не само ефикасни, но и издръжливи. Освен че ще събират слънчева енергия, те имат и LED индикатори, които трябва да заменят стандартната светлинна маркировка по шосетата. Въпреки, че първоначалната инсталация излиза доста по-скъпо, панелите са напълно модулни и това позволява евтината им поддръжка, тъй като трябва да се заменят само отделни елементи, а не да се прави цяла нова инсталация.

Миналата есен подобно шосе заработи и в Холандия, а за шест месеца то генерира 3000 киловат часа енергия.

Виж още: Luminati Aerospace направиха успешен тест на свой соларен самолет