След като прекараха цяло десетилетие в проучване на звездите, учени от Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS) пуснаха 3D карта, обхващаща 1.2 милиона галактики и показваща невероятните темпове, с които се разширява Вселената.

На външен вид картата е с размер 650 кубични милиарда светлинни години. Изображението, което виждате по-горе, обаче е само част от нея и покрива 1/20 от небето и е с ширина само 6 милиарда светлинни години. Цветът показва разстоянието от Земята, като жълтите точки са най-близките галактики, лилавите са най-отдалечените, а сивите са региони, които все още не са проучени. Този отрязък от картата има близо 49 000 галактики, което е по-малко от 3 процента от пълния им брой, пише Engadget.

Учените са проследили експанзията на Вселената, като изчисляват вълните налягане, възникнали след Големия взрив или замръзнали, когато материята се втвърдила 400 хиляди години по-късно. Астрономите наблюдавали галактическото движение отпреди 7 милиарда допреди 2 милиарда години, което поддържа теорията за ролята на тъмната енергия и тъмната материя в растежа на Вселената.

Виж още: NASA ни показва как би изглеждало кацане на Плутон

Тагове: