Подобно на кръстоска между “Мaрсианецът” и документален филм, минипоредицата “Марс” на National Geographic е амбициозен опит да бъде вдъхновено цяло едно ново поколение за човешка мисия до Червената планета. Още от премиерния епизод на 13 ноември ни прави впечатление каква важна роля в продукцията се отделя на Илон Мъск и неговия SpaceX. Това е знак на времето, в което живеем – следващата ни голяма космическа стъпка по всяка вероятност ще зависи колкото от усилията на най-развитите в технологично отношение страни, толкова и от добрата воля на един милиардер със замечтан поглед.

“Марс” по интересен начин съчетава в себе си игрално и документално кино. В игралната си част, изпълнена с множество впечатляващи визуални ефекти, поредицата разказва за първата мисия до Марс на екипажа на космическия кораб Dedal. В документалната, вече под формата на интервюта, няколко от най-големите умове на съвременната наука, сред които директорът на NASA Чарлс Болдън, астрофизикът Нийл Деграс Тайсън, изпълнителният директор на SpaceX и Tesla Motors Илон Мъск и много други, ще разкажат за развитието на космическите технологии, които ще позволят на хората да реализират първата успешна мисия до Марс.

Телевизионната поредица ще има общо шест епизода и освен че ни показва една художествена интерпретация на възможна бъдеща реалност, “Марс” представя и позициите на водещи учени, които в момента работят по това мисията до Червената планета да се осъществи в действителност, не само на екрана, припомня Engadget.

Гледахте ли първия епизод?



Виж още: Люксембург разреши на частните компании да запазят събраните от астероиди ресурси

Тагове: