През 2024 г. Международната космическа станция ще достигне края на своя предварително определен път. Поне според досегашните преценки. Тогава американският Конгрес ще трябва да вземе решение дали да продължи да я финансира.

И бъдещето на станцията изглежда все по-неясно.

На Международната космическа станция се пада половината от бюджета на NASA за изследвания на Космоса с участие на хора, или с други думи, неща като мисия до Марс или на астероид. И ако агенцията иска да продължи да развива тези по-дръзки замисли, тя не може да си позволи да харчи до четири милиарда долара годишно за Международната космическа станция.

Възможните варианти са станцията да бъде свалена от орбита и просто да падне в Тихия океан или да бъде предадена на частни компании. Няма общоприето мнение, тъй като различните заинтересовани страни имат различни възгледи за целите не само на Международната космическа станция, но и на самата NASA.

Станцията може да бъде ценна като база за експерименти - микрогравитационната ѝ среда е подходяща за симулации за посещаване на други планети, а местоположението ѝ е безопасно, коментира PopSci.

Каквото и да се случи, имаме цели седем години, за да вземем решение, нали? От друга страна, та това са само седем години, за да вземем решение.