Много неправителствени организации имат програми за грамотност, в които изпращат екипи да учат хората как да четат и пишат. За съжаление за изпълнението на тези дейности се отделят ограничени ресурси, пише Engadget.

Един норвежки изследовател обаче може би е открил начин да бъдат установени местата, където има най-нуждаещи се от помощ – чрез мобилните данни на хората. Пол Сундсьой използва информация от проучване на 76 000 потребители на мобилни услуги на компания в неназована развиваща се страна в Азия. Проучването изисква телефонният номер на всеки човек и отговор на въпроса дали може да чете или пише.

Имайки поглед върху мобилните дейности на респондентите, той е в състояние да различи модели, които биха могли да се използват за предвиждане нивото на (не)грамотност. Сундсьой установява, че те изпращат много малко текстови съобщения и са склонни да общуват с много малко хора. Също така прекарват по-голямата част от времето си в бедните регион, като гета, което може да означава, че не работят в по-заможни райони, тъй като това би изисквало да пишат и изпращат автобиографии.

Сундсьой кавза, че “извличайки икономическите, социалните и мобилните функции на всеки потребител” му дава възможност да “предскаже индивидуален статус на грамотността с 70 процента точност”. Неговият метод все още се нуждае от повече тестове, но ако е наистина точен, то прилагайки го, неправителствените организации ще са сигурни, че влагат ресурси там, където има нужда.

Виж още: Тази татуировка може да разчита емоциите ви