Испанският художник Лоренцо Дюран е създал истински шедьоври по най-необичаен начин - изрязвайки листа на дърво. Идеята е заимствана от традиционното изкуство за изрязване на хартия в Япония и Китай. За разлика от него, творчеството на Лоренцо е много по-сложно и изисква много повече умения, тъй като изсъхналите листенца са крехък и нежен материал. Освен това процесът на изработка на тези шедьоври е сложен и дълъг. Първо листата се събират, сушат и обработват със специални материали, които ги правят по-устойчиви на допира с ножицата. След това отново се сушат и пресоват. Едва след това истинският процес на творене може да започне.

Дюран е използвал най-често листа от орех, клен и топола. В галерията със снимки може да се насладите на това по какъв начин се е прехвърлила фантазията му върху този красив естествен материал.

 

Изкуство от хартиени изрезки

За да добиете представа пък от какво точно се е вдъхновил испанският творец, ще ви покажем няколко невероятни хартиени произведения на изкуството. На първата снимка виждате елемент от хартиените градове на американката Лаура Куперман от Кливланд.На втората фотография пък може да се насладите на друго уникално хартиено творение - дело на австралийката Ема Ван Леест.

 

Тя пресъздава природа, хора и архитектура чрез изрезки от хартия, като творбите й са изпипани до най-миниатюрния детайл. В нейните произведения може да видите летящи птици, домашни любимци, замъци, нежни цветя и какво ли още не. Последната снимка също е на нейна творба, изпъстрена с множество фини фигурки и елементи.

Наслаждавайте се!

 

 

 

 Творба от хартия на Ема Ван Леест

 

 

Тагове: