Когато Луната е високо в нощното небе, нейната гравитация всъщност може да повлияе отрицателно на количеството валежи на Земята, установи ново изследване.

Учени от Факултета по геофизика на Университета на Вашингтон твърдят, че лунната гравитация придърпва леко земната атмосфера и това води до леко намаляване на валежите. Причината е, че атмосферното налягане в засегнатата част на планетата се повишава, което на свой ред увеличава и температурата на въздуха отдолу.

Тъй като топлият въздух може да съдържа повече влага, същите въздушни маси сега са по-далеч от своя максимален влажен капацитет, което води до леко понижаване на количеството валежи.

До това заключение учените са стигнали, анализирайки база данни за период от 15 години, събрана от NASA и Японската космическа агенция. Данните са от сателит за измерване на валежите в тропиците за периода 1998 - 2012 г. и доказват, че валежите действително се понижават в степен, която е измерима, макар и незабележима за хората - промяна от около 1 процент в общите количества валежи.

"Това е първото проучване, което представя убедителни доказателства за връзката между гравитационната сила на Луната и валежите", посочват учените.

За пръв път ефектът на лунното местоположение върху въздушното налягане на Земята е установен още през 1847 г.

Прочетете още: NASA трябва да избира между Марс и Луната като дългосрочна цел

Тагове: