Разследващият екип на SpaceX, който търси причината за експлозията на ракетата Falcon 9 през септември, изглежда най-сетне е намерил виновника за нея.

Според самия Илон Мъск експлозията, унищожила ракетата и нейния товар, е причинена от "наистина изненадващ проблем, който не е бил срещан никога досега в историята на ракетостроенето", пише Engadget.

Миналата седмица SpaceX посочи, че подозира за взрива повреда в някой от трите резервоара от въглеродни влакна за хелий (COPV), намиращи се в резервоара за гориво и чиято роля е да го херметизират. Според информация на New York Times течният кислород, който се използва за гориво, е замръзнал, което е причинило поредица от експлозии. Въпреки че Мъск не споделя подробности за това, как замръзналият кислород може да е повлиял на резервоарите с хелий, той потвърди, че инженерите на компанията са успели да постигнат подобна експлозия в лабораторни условия. "Става въпрос за комбинация от течен хелий, въглеродни нишки и твърд кислород. Кислородът е толкова студен, че буквално се втвърдява", казва Мъск.

Кислородът замръзва при -218 градуса по Целзий, а ракетата Falcon 9 използва свръхохладен течен кислород, който обикновено е малко над тази температура. Хелият в резервоара обаче е още по-студен и вероятно именно заради това течното гориво е замръзнало. Според Мъск SpaseX ще е готова за нов полет на друга Falcon 9 още в средата на декември.



*Нанесени корекции - грешка при информацията за горивото и темепературите.



Виж още: NASA публикува 4K видео с виртуална разходка в Международната космическа станция

Тагове: