Благодарение на своите нюанси човешкият глас е изненадващо труден за подражание от машините. Използвайки мощен алгоритъм, една канадска компания е изработила гласов генератор, който може да подражава практически на всеки един глас и дори да променя емоцията в него.

Когато Siri, Alexa или GPS навигацията ни "говорят", е очевидно, че те са машини, напасващи предварително записани думи. Целта на генератора на Lyrebird обаче е да направи говора естествен и предаващ емоции и интонации. Постижението е в това, че машината може да го постигне само като анализира няколко секунди от звукозапис на гласа на съответния човек.

Lyrebird обещава на практика неограничен каталог от гласове, които са способни да изговорят едно и също изречение по много различни начини, пише Gizmodo.

В основата на алгоритъма е невронна мрежа с изкуствен интелект, която функционира подобно на биологичните невронни мрежи в човешкия мозък. Алгоритъмът се учи да разпознава модели в говора и след това да ги възпроизвежда. Някои от интересните демонстрации на Lyrebird може да чуете тук.