Отишлата си 2016 г. е най-топлата година, откакто се води подобна статистика, алармира Wired. Това е трета поредна рекордна година, а учените категорично обвиняват човешката дейност за този тревожен резултат и промените в глобалния климат.

Роля за рекордното затопляне има и климатичният феномен Ел Ниньо, който е добавил 0.2 градуса към средната температура през миналата година, но основният фактор остава изхвърлянето на парникови газове в атмосферата. Ел Ниньо се характеризира с покачване на температурата на повърхностните води в източните тропически части на Тихия океан. Феноменът се отразява на глобалния климат и нарушава нормалните климатични модели, което може да доведе до силни бури на някои места и засушавания на други.

 

NASA/Joshua Stevens


Първата статистиката за годишните температури започва да се води през 1880 г., а новите данни потвърждават повишаването на температурите с 1 градус в сравнение с доиндустриалната епоха. Показателят се доближава до границата на допустимото увеличение от 1.5 градуса, определена от Парижкото споразумение за климата.

Учените изчисляват, че за последно планетата е била толкова топла преди около 115 000 години, докато нивата на въглероден диоксид в атмосферата не са били толкова високи от 4 милиона години. През 2016 година беше отбелязана рекордна температура от 42.7 градуса в Претория, Южна Африка през януари, на 28 април в Мае Хонг Сон в Тайланд термометърът показва 44.6 градуса, а през юли градусите достигат 54 в Митрибах, Кувейт.

Според прогнозите сегашната 2017 г. няма да е с рекордно високи температури, но може да се нареди в топ 5 на най-топлите години.

Виж още: Учени твърдят, че кораловите рифове ще избелеят преди края на века