Съвсем скоро, европейците успяха да достигнат небивали висоти в изследването на космоса, спускайки сонда на кометата Чурюмов-Герасименко. Японците от своя страна явно имат намерение да овладеят не космическите, а океанските дълбини.

Строителната компания от Страната на изгряващото слънце – Shimizu Corp. показа проект за подводен град, наречен „Ocean Spiral”, който ще представлява научно-изследователски комплекс и жилищна станция с дължина 15 километра и диаметър 500 метра. Горната част на спираловидната конструкция ще се намира над повърхността на водата, а долната ще е заровена в морското дъно. Според предварителните прогнози, проектът ще струва на японците около 26 милиарда долара. За построяването на „Ocean Spiral” ще са необходими 5 години, като в началото специалистите ще трябва да определят технологиите, необходими за изграждането на проекта.

 

Необикновеният и многообещаващ проект вече получи положителни отзиви от ред изследователски компании и японски държавни учреждения. Според авторите, с помощта на тази научно-изследователска станция ще може да се проучат по-добре ресурсите и начините за добив на енергия от морското дъно. „Океанската спирала“ освен всичко ще включва в себе си и хотели, апартаменти и търговски площадки, които ще имат общ капацитет от 5000 души.

 

Това засега е само проект на нашата компания, но се стремим в най-скоро време да осигурим технологиите, които ще ни позволят да построим подводната конструкция, подходяща за продължителен живот под водата“, казва представител от Shimizu Corp.