Могъщи циклони бушуват около мистериозните полюси на Юпитер и гигантската планета има сияния, които са напълно различни от тези, които сме свикнали да наблюдаваме на нашата собствена Земя.

Това са само две от вълнуващите открития, които сондата Juno направи при първите си прелитания край полюсите на планетата.

"Дори само това, което научихме до момента, е невероятно", казва Скот Болтън, водещ изследовател в екипа на мисията, цитиран от Space.com.

Юпитер е 11 пъти в диаметър по-голям от Земята и учените очакваха, че газовете в атмосферата на планетата ще бъдат сравнително еднакви, но всъщност се оказало обратното - газовият гигант е в по-голямата си част съставен от водород и хелий, но има и въглерод, азот, кислород и други елементи, както и органични вещества и газове.

Мисията на Juno стартира през август 2011 г. и сондата пристигна в орбита около Юпитер на 4 юли 2016 г. Учените се надяват, че изучаването на развитието на Юпитер ще хвърли светлина за това, как Земята и вероятно други планети, са се сдобили с необходимите за живот съставки. Преди Juno никой космически кораб не бе успял да достигне близо до полюсите на Юпитер. Тези загадъчни региони са красиви и странни и крият много тайни, които тепърва ще се изследват.

Тагове: