Относително проста лазерна технология може да попречи на евентуалните извънземни наблюдатели и да ги накара да повярват, че на планетата ни няма живот, твърдят учени.

Екип астрономи от Колумбийския университет в Ню Йорк започва да работи по идеята, вдъхновен от откритата от NASA странно мъглива звезда, на която попада космическият телескоп "Кеплер". Според мнозинството от учените странният сигнал на звездата се дължи на естествени причини, но астрономите от Колумбийския университет се замислят какво би станало, ако човечеството може да промени или направо скрие сигналите, които изпращаме в Космоса. След известни проучвания те стигат до извода, че подобно нещо всъщност не е трудно и сигналите на Земята могат действително да бъдат променени, изкривени или направо изличени, стига самите ние да знаем къде точно се намират извънземните, които ни наблюдават.

Телескопи като "Кеплер" търсят нови планети, като отчитат измененията в яркостта на звездата им, когато съответната планета преминава към нея. Астрономите твърдят, че единственото, което трябва да направим, е да насочим един или няколко много ярки лазера към звездата, където подозираме, че има интелигентен живот, като това трябва да стане в момента, когато Земята минава пред слънцето откъм перспективата на другата страна. Така, когато извънземните направят своите измервания, те няма да отчетат никакви изменения в слънчевата яркост.  

Виж още: Топ астробиолог на NASA търси извънземен живот на Земята