Експерименталната мисия Earth Observing-1 на NASA трябваше да продължи само година. Тя се справи отлично, като надхвърли сериозно този период -  с още около 16 години отгоре, в които тестваше някои от най-рискованите и странни идеи на агенцията. Сателитът се превърна в изпитателна площадка за всичко от хиперспектрални изображения до самоуправляващ се изкуствен интелект.

Но EO-1 най-сетне остана без гориво и в края на този месец функциите на сателита ще бъдат официално прекратени, пише Wired.

Лишен от гориво, сателитът ще продължи бавно да излиза от орбита, докато изгори в околоземна атмосфера. Такава действително е съдбата на всички подобни системи. EO-1 стартира през 2000 г. като част от вече несъществуващата вече програма New Millennium на NASA, създадена за тестове на най-модерни космически технологии. Сателитът е създаден на базата на визията на някои от най-изтъкнатите учени за 30 години напред.

В момента сателитът носи технологията Hyperion за хиперспектрални изображения - скенер, който "вижда" над 220 спектрови честоти. За сравнение, най-добрите сателити за прогнози за времето достигат едва 16.

Сателитът има и изкуствен интелект под формата на бордови компютър, който сам решава кои снимки да направи и кога. Това е сериозно постижение и значителна крачка напред по отношение на автономните космически технологии.

Тагове: