Обсерваторията за слънчева динамика на NASA улови две особено силни изригвания на нашата звезда, станали в сряда.

Едната от тях се счита за най-мощното изхвърляне на маса през последните 12 години, резултат от сливането на двете най-големи групи слънчеви петна. Геомагнитната буря вследствие от слънчевата активност тази вечер може да предизвика мощни полярни сияния.

Изригването принадлежи към клас X и има оценка Х9.3, което го прави една от петте най-мощни експлозии на повърхността на Слънцето от времето, когато се води статистика на тези събития. То е станало в геофизическата област близо до линията Слънце - Земя, където въздействието на Слънцето върху нашата планета е най-голямо.

Експерти допълват, че заради екстремалното изригване се очаква магнитна буря с негативни последствия за хората с хронични заболявания, която ще се усети особено на високи географски ширини, могат да бъдат изложени на повишен радиационен риск заради потока от неутрони. Засега не се знае с точност какви ще са последствията за живота на Земята, астронавтите и сателитите в орбита. Вероятно ефектът върху електрическите мрежи или сателитите ще е незначителен. 

Тагове: