Ако и в момента сте малко параноични за потенциалните опасности, свързани с изкуствения интелект, то този материал няма да промени мнението ви.

Изкуственият интелект и в момента плаши хората и това е логично - цели поколения израснаха с "Терминатор" и знаят, че Skynet е готов да разруши света; други пък си припомнят как в "Матрицата" хората са просто роби на AI програма.

А сега имаме и Nightmare Machine.

Този проект, дело на американски и английски учени, изследва страха, предизвикан у хората от интелигентните машини. Изправяйки се срещу такава широко разпространена негативна емоция, учените се опитват да разберат дали машините могат да узнаят какво ни плаши и да го визуализират.



"Знаем, че в абстрактен смисъл AI ни плаши, но може ли да ни изплаши и по непосредствен и доста визуален начин?", задава си въпроса Пинар Янардаг от MIT Media Lab, цитиран от The Next Web.

Nightmare Machine използва алгоритъм за машинно обучение, за да научи какво прави едно изображение страшно и притеснително. Мрежата използва тези данни, за да превърне наглед невинни снимки в нещо, което бихте видели във филм на ужасите. Така в изображенията се появява злокобна светлина, стряскащи образи и абстрактни ефекти. Особено гадно изглеждат трансформираните лица, където има кухи очи, разядена плът и капчици кръв.

Вижте тези резултати и ще се убедите сами.



Виж още: Пределът на човешкото дълголетие може да е достигнат