Изследователи от университета Глазгоу предложиха нов начин за получаване на триизмерни изображения без използването на традиционните цифрови камери. Предложената от специалистите система прибягва до прости, евтини еднопикселови детектори. По думите на учените технологията открива нови възможности за получаване на обемни изображения в най-различни сфери. Например - ако се използват детектори, регистриращи електромагнитно излъчване извън пределите на видимия диапазон, да кажем - терахерцово и рентгеново излъчване, системата може да се използва в областта на медицината.

"Използвахме еднопикселови детектори, разположени в четири различни точки, за регистрирането на светлината, отразявана от обекта, осветяван с помощта на проектор. Проекторът създаваше на обекта бързо сменящи се модели от черно-бели петна, напомнящи кръстословици", коментира професор Майлс Педгет.

Той пояснява, че с помощта на компютърен алгоритъм първоначално са били създадени четири 2D изображения, които след това чрез технологията "shape from shade" са били обединени в едно общо триизмерно изображение.

 

Тагове: