Учени направиха ново откритие, което може да доведе до създаването на лекарства срещу стареенето и да позволи на космонавтите да оцелеят при пътуване до Марс.

Науката е страхотна, нали?!

Специалисти от Харвард и Университета на Нов Южен Уелс в Австралия са открили важна стъпка в процеса, който позволява на клетките в телата ни да поправят повредената си ДНК.

Възможността на клетките да неутрализират повреди по тях намалява със стареенето. Екипът е открил, че молекулата NAD+, която се среща във всички живи клетки, има нова и неподозирана роля. Инжектирани с подобрена версия на NAD+, мишките успяват да възстановят своята ДНК, след като са били изложени на радиация или на процесите на стареене, пише CNET.

При опитите клетките на старите мишки са неразличими от тези на младите само след една седмица лечение.

Откритието вече е предизвикало значителен интерес от страна на NASA, тъй като агенцията търси начин да се справи с вредното влияние на големите количества радиация, на които космонавтите ще бъдат изложени в Космоса. Пътуване до Марс може да унищожи 5 процента от клетките на човек и почти може да гарантира зараждането на рак.