Учени от университета Уисконсин създадоха устройство на име PoNS, което има потенциала да лекува травми в главата и мозъчни наранявания, мозъчни инсулти, както и симптомите на нелечими болести като Паркинсън и множествена склероза. PoNS работи чрез езика на пациента – една част от него е контролна кутия, а другата представлява пластина, която се поставя върху езика. След това в продължение на 30 минути, човекът трябва да извършва серия от физически, логически и познавателни упражнения, специално подбрани спрямо неговото заболяване.

 

Всяко от упражненията е съчетано със специфични шаблони от електроди, които се активират в PoNS, което от своя страна стимулира нервните окончания на езика – процес, който се нарича неинванзивна стимулация върху краниалния нерв. Чрез асоциирането на конкретни нервни импулси от езика с дадени упражнения, извършвани от пациента, се очаква мозъкът да започне да създава нови невронни пътеки, спомагащи за функции на тялото, като балансът например. След време, това повишава организационните способности и потенциално може да доведе до възвръщане на контрол върху физическите и умствени функции на болния.

 

Вече е проведено изследване върху пациенти с множествена склероза, които след осем седмици терапия с устройството показали 50% подобрение в стойката и баланса си, 55% подобрение в способността да ходят сами, 48% намалели симтоми на МС и 30% намаляне на хроничното изтощение. Устройството може да се използва както за хронични заболявания, така и на бойното поле, където мозъчните травми са чести, а лечението им – затруднено. 

 

Тагове: