Обикновено учените имат доста добра представа кога хората са щастливи и кога не – за това говорят и диграмите, които всички сме виждали, показващи променливите и депресивни настроения, които ни налягат по Коледа. В едно скорошно изследване обаче целта е била да се открие не кога, а къде хората са най-щастливи. За целта е използван Twitter.

 

Учените са събрали данни от 37 милиона произволно избрани туитове, от общо 180 000 хора намиращи се в различни краища на САЩ. Те са анализирали туитовете, наблюдавайки три конкетни фактора в тях: движение, местоположение и щастие. Движението на хората е разглеждано като ежедневното им придвижване от едно на друго място, разстоянието е физическото разстояние между дома и работното място.

 

Според извадените данни, хората, които се движат на по-голямо разстояние, се смеят повече от тези, които са по-близо до дома си през деня. Измерен е броят на така наречените „щастливи думи“, които съдържат в себе си позитивно значение и носят положително послание. Негативните думи и изрази пък масово принадлежат на хора, които или почти не излизат от дома си, или отиват и се връщат на много късо разстояние от него. Резултатите от изследването са публикувани на arXiv.org по-рано този месец.