Изтеглете и пробвайте безплатно новото приложение на HiComm за Google Chrome.

close
28.декември.2016

Почина Вера Рубин, известната астрономка, потвърдила съществуването на тъмната материя

Автор: Иван Първанов, Прочетено: 1079 пъти

Още една голяма загуба в края на годината - известната астрономка Вера Рубин, която потвърди съществуването на тъмната материя, си отиде на 88 години.

Учените днес считат, че повече от 90 процента от материята във Вселената все още е невидима за нас. Тя се нарича тъмна материя и е недостъпна за наблюдение със съвременните методи. Първият учен, който дава доказателства и се досеща за съществуването на явление, впоследствие наречено "тъмна материя", е швейцарският астрофизик Фриц Цвики през 1933 г. Десетилетия след това все още няма никакви други наблюдения, които да повдигнат отново проблема за липсващата маса, докато едва през 1960 г. младата астрономка Вера Рубин започва да публикува статии по проблема, базирайки се на наблюдения с нов и чувствителен спектрограф, припомня The Verge.

Рубин открива несъответствия между прогнозираното въртене на галактиките и наблюдаваното им движение. Според нея това може да се обясни само с едно - с влиянието на тъмната материя.

Постиженията ѝ носят редица отличия, сред които Национален медал за наука. Според някои нейни колеги Вера Рубин заслужава и Нобелова награда, но такава се присъжда само на живи учени, така че намерението вече не може да се осъществи.

Виж още: Китай планира да покори Луната и Марс до 2020 г.
>> <<


« Назад

Коментари по темата
Коментирай анонимно или с други платформи

Най-четено през седмицата
архивСписание HiComm
188 брой - януари/февруари, 2017 188 брой - януари/февруари, 2017

Корица


Съдържание


Купи
Цялото съдържание »
Акценти архивВидео ревю
Абонамент за новини Add to Google АрхивАнкета

Използвате ли Snapchat?Resident Evil 7: не сте добре дошли в дома на това семейство The Last Guardian: една необикновена история Монитор LG 29UM58: по-широк поглед (ревю) Видео: iRobot Roomba 886 е терминатор за прахоляка вкъщи Samsung UE75KS8002: лукс от пръв поглед Кофеинови хищници нападат Saeco Incanto в джунглата на HiComm Данни във ваше владение с последната ни седмична награда Samsung UE43KU6672: златната среда Prestigio MultiPad Visconte V: разумна функционалност