Изтеглете и пробвайте безплатно новото приложение на HiComm за Google Chrome.

close
11.януари.2017

Подобряват големия телескоп в Чили, за да търси планети в Алфа Центавър

Автор: Иван Първанов, Прочетено: 861 пъти

Много големият телескоп (Very Large Telescope или VLT) е съоръжение, управлявано от Европейската южна обсерватория в пустинята Атакама, Чили. Скоро устройството ще бъде подобрено, за да има капацитета да надникне още по-добре в съседната ни звездна система Алфа Центавър в търсене на нови планети, пише The Verge.

Тя е най-ярката и най-близката до Слънцето звездна система в южното съзвездие Центавър и е четвърта по яркост на небосвода с видима звездна величина. Алфа Центавър се състои от три звезди и често е предмет на спекулации относно бъдещи космически пътешествия.

За финансирането на проекта Европейската южна обсерватория ще си партнира с програмата Breakthrough Initiatives, която руският милиардер Юри Милнер стартира през 2015 г. със задачата да търси живот във Вселената.

Огледалото на телескопа е с диаметър 2.6 метра и е свързано с огромен обектив с резолюция 268 мегапиксела, който позволява да се картографират бързо и в дълбочина големи зони на небето. VLT е най-продуктивният телескоп за астрономията, като единствено "Хъбъл" вади повече научни данни при опериране във видимата светлина.

Виж още: Това ледено убежище с формата на поничка може да е ключ за оцеляването на Марс
>> <<


« Назад

Коментари по темата
Коментирай анонимно или с други платформи

Най-четено през седмицата
архивСписание SmartApps
62 брой - декември, 2016 г. 62 брой - декември, 2016 г. Изтегли
Цялото съдържание »
Акценти архивВидео ревю
Абонамент за новини Add to Google АрхивАнкета

Използвате ли Snapchat?Resident Evil 7: не сте добре дошли в дома на това семейство The Last Guardian: една необикновена история Монитор LG 29UM58: по-широк поглед (ревю) Видео: iRobot Roomba 886 е терминатор за прахоляка вкъщи Samsung UE75KS8002: лукс от пръв поглед Кофеинови хищници нападат Saeco Incanto в джунглата на HiComm Данни във ваше владение с последната ни седмична награда Samsung UE43KU6672: златната среда Prestigio MultiPad Visconte V: разумна функционалност