Ракетата New Shepard на Blue Origin и преди е била отличавана за свои постижения, но най-новата ѝ награда е не само престижна, но и "от лично значение" за шефа на компанията Джеф Безос.

Ракетата за повторно използване бе избрана за носител на Collier Trophy за 2016 г. - отличие, което се дава за "най-високи постижения в аеронавтиката в Америка", предава Engagdet.

През годините с тази награда са били удостоявани емблематичният самолет Boeing 747, автономният самолет X-47B на американските военноморски сили, както и марсоходът Curiosity. В случая с Blue Origin призът се дава за "успешната демонстрация на възможността за повторно използване и за петте успешни тестови полета, при всички от които е имало вертикално кацане на Земята". Обърнато е внимание и на "първия нов голям двигател с течен водород, какъвто не е бил създаван през последните 20 години".

Оглавяваната от Джеф Безос Blue Origin извърши тези тестове между 2015 г. и 2016 г. New Shepard вече си има и наследник - ракетата New Glenn, чиито нови ВЕ-4 двигатели бяха завършени наскоро.