Вчера ви информирахме за трагедията с космическия кораб на Virgin Galactic, а днес ще споделим казаното на пресконференцията по случая. Милиардерът и собственик на Virgin Galactic Ричард Брансън заяви пред медиите, че той ще продължи да се бори за мечтата си за търговски космически пътувания въпреки фаталната трагедия, която унищожи SpaceShipTwo по време на изпитателен полет.

"Със сигурност ще направим абсолютно всичко, за да живее мечтата ни", каза Брансън. „Дължим го на нашите тестови пилоти - да разберем какво точно се е случило."

След известно забавяне компанията бе планирала да започне първите си космически туристически полети през следващата година на цена 250 000 долара, но вчерашната трагедия попари тези планове. Брансън не се изясни за естеството на "аномалията", довела до катастрофата, но вече знаем, че един от тестовите пилоти загина, а другият е в болница. Според The Los Angeles Times загиналият е идентифициран като Майкъл Алсбъри на 39 години. Все още не е разкрита самоличността на ранения пилот.

Брансън аплодира пилотите днес, казвайки, "че са решени да почетат смелостта на пилотите и екипите и да се поучат от тази трагедия". Той добави: "Разбираме включените рискове и няма да настояваме на сляпо. Да направим това би било обида за всички засегнати от тази трагедия... Ще се поучим от това, което се е случило, и ще открием как можем да подобрим безопасността и качеството на работа, а чак след това ще се движим заедно напред."

Основателят на Virgin Galactic отбеляза, че "е решен да разбере какво се е объркало" и "ще сътрудничи изцяло" на следователите. Той каза също, че "е твърде рано да добавя всякакви подробности от разследването на този етап".

В речта си Брансън изглежда решителен в желанието си да продължи своя проект за космически туризъм. "При изпитване на границите на човешките възможности и технологии ние стоим на раменете на гиганти. Вчера паднахме за кратко. Ще направим изчерпателна оценка на резултатите от катастрофата и сме решени да се поучим от това... Само тогава ще можем да продължим напред, обединени зад колективното желание да избутаме границите на човешката дейност."