Екип руски инженери успя да събере търсената сума за експериментален проект, който предвижда създаването на нов сателит. Той обаче няма да изпълнява комуникационни или научни функции, а има за задача да промени това, как изглежда нощното небе.

Сателитът се нарича "Маяк" и ще има орбита, синхронизирана със Слънцето, така че винаги да бъде с лице към него. В резултат рефлектор с размер 16 кв.м ще отразява светлината към Земята и така сателитът ще изглежда като най-яркия обект в небето.

Ако се питате какво точно се крие в този замисъл, вероятно не сте единствените. Поне до известна степен екипът е воден от желанието си просто да опита, за да види дали идеята ще сполучи.

"Искаме да покажем, че изследването на Космоса е интересно и вълнуващо и най-вече, че е достъпно за всички, които се интересуват", казва Александър Шаенко, който е ръководител на проекта.

В същото време мнозина критикуват замисъла.

"Полагаме големи усилия небето над планетата ни да е тъмно през нощта, за да може да се наблюдава по-добре откритият Космос. Това е един нелеп замисъл, който е направо отчайващ", посочва астрономът Ник Хаус.

Въпреки това сегашните планове на руската космическа агенция Роскомос предвиждат сателитът да бъде изстрелян още това лято.



Виж още: NASA ще разработи първи свръхзвуков пътнически самолет след "Конкорд"