Властите в Сингапур призоваха за създаването на автономна инвалидна количка, която ще може да транспортира болни и трудноподвижни хора без участието на медицински персонал. Проектът, който е дело на правителствената служба за дигитални услуги, ще продължи до март 2017 г. и ще използва достиженията в роботиката, машинното обучение и програмирането за изработването на самоуправляваща се инвалидна количка за използване в местните болници.

Според властите островната страна страда от недостиг на здравни работници и медицинските сестри са по-ценни в извършването на традиционните си задачи, отколкото да си губят времето, бутайки пациенти, пише Engadget.  

По данни на скорошен доклад на Световната банка повечето страни в Източна Азия, като Сингапур, Южна Корея и Япония, са изправени пред сериозна демографска криза – населението застарява и голяма част от него е над 65 години, което изисква допълнителни медицински грижи и инфраструктура. Специално Япония е водеща страна по отношение на разработките за автоматизирана грижа за възрастни.  

Виж още: В Япония разработиха ветрогенератор за работа с тайфуните