Гепардите са най-бързите сухоземни животни в света, но според ново проучване, публикувано в понеделник в Бюлетин на Националната академия на науките на САЩ, те са на ръба на изчезване. В света са останали само 7100 гепарда, като от края на 90-те години тяхната популация намалява бързо. Например през 1999 година е имало 1200 гепарда в Зимбабве. 16 години по-късно там има само 170 гепарда.

Популацията на гепарди в Азия е пострадала най-много. Учените са открили "по-малко от 50 гепарда в Иран" и призовават те да се обявят за "застрашен вид" вместо за "уязвим" от IUCN - Международния съюз за защита на природата и природните ресурси.

Популацията на гепарди е намаляла толкова бързо отчасти защото те се нуждаят от голямо пространство за местообитание, "77 процента от местообитанията на гепардите попада извън защитени територии", което означава, че те са изключително уязвими от "човешкия натиск". Това включва загуба на местообитания поради човешко заселване, нелегална търговия с кожи на гепарди, както и загуба на плячка поради прекомерния лов, провеждан от хората.

Природозащитниците проучват възможностите за справяне с проблема с популацията на гепардите, но ако те изчезнат като вид, това най-вероятно ще се дължи на човешката дейност.

 

Прочетете и това: Edipeel е микрообвивка, която запазва храната свежа със седмици и може да се яде