Изтеглете и пробвайте безплатно новото приложение на HiComm за Google Chrome.

close
01.януари.2017

Това ледено убежище с формата на поничка може да е ключ за оцеляването на Марс

Автор: Иван Първанов, Прочетено: 3032 пъти

Тъй като на космонавтите на бъдещето вероятно ще се наложи да прекарват продължителни периоди на Марс, убежищата, в които ще се приютяват, ще трябва да бъдат добре изолирани от екстремните температури и космическата радиация навън. Едно от възможните решения е да се използват ресурси на място, за да се намалят разходите за багаж, но екип учени от NASA излезе с иновативно и ефикасно решение - The Mars Ice Home.

Триизмерно принтираната версия на убежището спечели първа награда на организирания от агенцията Centennial Challenge конкурс. Концепцията предлага голяма надуваема структура с формата на гигантска поничка, която е покрита със заледена водна обвивка. Постройката не само е доста лека, но и използва материали, които могат да се открият на самата планета. Освен това водата, която осигурява защита срещу космическите лъчи, може да се използва и за изработването на ракетно гориво за Mars Ascent Lander. Надуването на дома може да бъде извършено от роботи още докато космонавтите са на път, пише Engadget.

Като концепция The Mars Ice Home има и някои недостатъци. За изпълването на покритието с достатъчно вода директно от планетата ще трябват до 400 дни. Въпреки това идеята изглежда ефикасна и най-важното - постижима като първа крачка в изследването на Червената планета.

Виж още: Китай планира да покори Луната и Марс до 2020 г.


Тагове: NASA, Марс


>> <<


« Назад

Коментари по темата
Коментирай анонимно или с други платформи

Най-четено през седмицата
архивСписание SmartApps
62 брой - декември, 2016 г. 62 брой - декември, 2016 г. Изтегли
Цялото съдържание »
Акценти архивВидео ревю
Абонамент за новини Add to Google АрхивАнкета

Използвате ли Snapchat?The Last Guardian: една необикновена история Монитор LG 29UM58: по-широк поглед (ревю) Видео: iRobot Roomba 886 е терминатор за прахоляка вкъщи Samsung UE75KS8002: лукс от пръв поглед Кофеинови хищници нападат Saeco Incanto в джунглата на HiComm Данни във ваше владение с последната ни седмична награда Samsung UE43KU6672: златната среда Prestigio MultiPad Visconte V: разумна функционалност LG 34UC98: новият геймърски хоризонт