Астрономи откриха, че една планета джудже на самия край на Слънчевата система също си има собствен малък спътник. Планетата, известна просто като 2007 OR10, се намира в Пояса на Кайпер - студените покрайнини на Слънчевата система, където се носят ледените отломки, останали от формирането на нашата галактика.

Откритието е направено с три телескопа на NASA, пише The Verge.

2007 OR10 е открита през юли 2007 г. и повърхността ѝ е с много интересен червеникав цвят, което показва евентуалното наличие на вледенен метан. 2007 OR10 има приблизителен диаметър от около 1280 километра. Това е доста малко, но отново е в рамките на диаметрите на няколко от останалите планети джуджета.

Със сегашното откритие повечето от известните планети джуджета в Пояса на Кайпер вече имат идентифицирани спътници. Тези тела дават представа за това, как са се образували спътници в младата Слънчева система.

2007 OR10 се върти и много бавно – един ден е около 45 часа, един от най-дългите в Слънчевата система. Орбитата е странна и елиптична, което прави трудно наблюдението за продължително време.