Администрацията на президента Тръмп намали с 200 милиона бюджета на NASA за фискалната 2018 г. и въпреки че като процент орязването е по-малко, отколкото при други федерални агенции, то засяга ключови части от дейността на космическата служба.

Администраторът на NASA Робърт Лайтфуут обяви, че отпуснатият бюджет все пак ще позволи на агенцията да продължи "основната си дейност дори в тези времена на финансови ограничения", пише The Verge.

При новите условия отпадат няколко важни мисии като противоречивата Asteroid Redirect Mission - инициатива за установяване на контрол върху част от астероид и привличането му близо до Луната. В този си вид мисията няма да се осъществи, но Лайтфуут твърди, че това може да стане в даден бъдещ момент.

Прекратена е и мисията за кацането на спътника Европа, макар че планът Europa Clipper за полет до там си остава. Спътникът отдавна привлече вниманието на учените и се предполага, че под ледената му повърхност се крие голям солен океан. Това е една от основните характеристики за зараждането на живот.

За ново кацане на Луната не се говори, така че за момента по-скоро ще се гледа към Марс.

Що се отнася до програмата за космически полети с хора, нещата като цяло остават същите. В момента космическата агенция работи по изграждането на два кораба - гигантската ракета Space Launch System и капсулата Orion. На тях се разчита да изпратят хора в дълбокия Космос и потенциално върху Марс някой ден. Тези две програми ще получат комбиниран бюджет от 3.7 милиарда долара, или приблизително същия бюджет, който са получили през 2016 г.

Новият бюджет предвижда по-тясно сътрудничество с частния сектор, което да стане основа на бъдещите космически планове. Най-много промените във финансирането ще се усетят в научната дейност. Повече пари се заделят за планетарната програма, а по-малко - за изучаването на собствената ни планета. В същото време образователна програма на NASA, която е получила 115 милиона долара през 2016 г., ще бъде напълно премахната.

Тагове: