Откакто SpaceShip Two се развали по време на тестови полет през октомври 2014 г., за Сър Ричард Брансън и компанията му Virgin Galactic нямаше много поводи за радост, но това не спира известния предприемач да продължава амбициите си за космическо пътуване.

Точно обратното - днес компанията обяви, че удвоява усилията си за постигането на комерсиални полети, и показа новия вариант на SpaceShip Two, който ще носи името VSS Unity. Корабът е кръстен от именития физик Стивън Хокинг и е първият, произведен от The Spaceship Company - част от Virgin Galactic, която се занимава със строителството и инженерната дейност по космическите проекти.

Както може да се предположи, новият кораб включва поредица от дизайнерски решения и мерки за безопасност, чиято цел е да не допуснат повторение на инцидента от 2014 г. Брансън разкри, че в логото на VSS Unity се съдържа изображение на окото на самия Стивън Хокинг като идея за визията за бъдещето. След като самият кораб е завършен, сега предстоят нови тестове на електрическите системи и на всички движещи се части. Когато те преминат успешно, изпитанията ще продължат на ракетна фаза, при която корабът лети все по-бързо и по-високо, докато накрая достигне височина 80 километра. Трябва да бъде получено одобрение и от NASA и Американските военновъздушни сили, които да дадат на VSS Unity официален "космически статус".

Плановете на Брансън са именно VSS Unity да стане първият кораб на компанията, който да отведе платилите таксата си пасажери до Космоса. Към този момент още два подобни кораба вече са в етап на разработка.



Виж още: Русия планира нови мисии до Марс и Луната въпреки финансовите си проблеми