За пръв път в историята, американски учени успяха да установят наличието на гравитационни вълни, което прави откритието им едно от най-важните постижения в областта на астрофизиката.

Гравитационните вълни бяха предсказани още от големия Алберт Айнщайн в неговата теория на относителността. Според него гравитацията изкривява пространство-времето и колкото по-масивен е даден обект, толкова по-голям е наблюдаваният ефект. Когато наистина големи обекти се движат, те създават трептене в пространство-времето; именно гравитационните вълни са това трептене, което може да бъде сравнено с вълните, които се образуват пред движещия се кораб.

Гравитационни вълни са регистрирани от учени от американската Лазерна обсерватория за гравитационни вълни ЛИГО (Laser Interforce Gravitational Wave Observatory), които работят над откриването им от около 15 години.

"Засякохме гравитационни вълни! Направихме го!", възкликва директорът на лабораторията Дейвид Райце.

Въз основа на получените резултати се предполага, че гравитационните вълни са се появили в резултат на сблъсъка между черни дупки, чиито маси са 29 пъти и 36 пъти по-големи от слънчевата. Феноменът е станал преди 1,3 милиарда години. Тогава маса, която е 3 пъти по-голяма от слънчевата, се преобразувала в гравитационни вълни, които по-късно достигнали до Земята и били регистрирани от учените.

Откритието на учените е станало на 14 септември 2015 г.

"Засичането и измерването на гравитационните вълни е Свещеният граал на Общата теория на относителността на Айнщайн. Това откритие ни позволява да надзърнем назад във времето към създаването на Вселената", коментира изтъкнатият английски физик проф. Боб Бингъм.

Самата Обща теория на относителността е публикувана от Алберт Айнщайн през 1915 г. Тя обединява специалната теория на относителността с Нютоновия закон за всеобщото привличане и описва гравитацията като геометрично свойство на пространство-времето.

Виж още: Откриха мистериозен космически сигнал в данни от 20-те години на миналия век