Airbnb обяви нов набор от задължителни мерки за сигурност, включително мултифакторно удостоверяване с цел допълнителна защита на профили. За първи път Airbnb ще изисква от хората с регистрации и гостите на сайта, влизащи в него от нови устройства, да потвърждават самоличността си с втори профил или чрез SMS или електронна поща.

Огромното мнозинство от други социални и комуникационни приложения вече използват мултифакторно удостоверяване, включително Facebook, Google и Twitter.

От компанията твърдят, че една от най-честите злоупотреби е, когато злонамерен човек поеме контрола над нечий профил чрез научаване на паролата му. Обикновено това би означавало достъп до електронна поща на някого или възможността за закупуване на неща от негово име. Но в случая на Airbnb това може да означава даване на достъп до информация за нечий дом и възможността за отдаване под наем на други хора.

Airbnb казва, че вече използва прогнозни модели, обучени с помощта на техники за машинно обучение, които търсят нетипично поведение. Например, ако се засече ненормално голям брой опити за вход в нечий профил. В тези случаи Airbnb ще поисква допълнително потвърждение от лицето, което има регистрация в сайта. За съжаление компанията казва, че това не е достатъчно сигурно, но все пак е стъпка към подсигуряване срещу измами.

В допълнение към мултифакторното удостоверяване Airbnb ще изпраща уведомления, ако някой прави промени в настройките на профила.

Тагове: