След повече от година на развитие първият "интернет автомобил" на Alibaba, Car'OS RX5, е на разположение за предварителна поръчка в Китай. Джипът струва 22 230 щатски долара (като базова цена), а доставките се очаква да започнат през август.

Alibaba си партнира с най-големия производител на автомобили в Китай, държавната SAIC Motor Corp., за разработването на новото превозно средство. RX5 използва YunOS, операционната система на Alibaba, която захранва линията от интелигентни домакински уреди, включително хладилници, прахосмукачки и климатици.

Новинарският сайт Alizila (собственост на Alibaba) съобщава, че целта на компанията е да свърже всички автомобили с IoT екосистемата, където те ще могат да споделят данни за създаване на по-добри условия за ползване у дома или в движение.

RX5 поддържа гласови команди и инструменти за навигация, което позволява на шофьорите да запазват и плащат за паркоместа, да плащат на бензиностанции с платежната услуга на Alibaba Alipay и т.н.

"Интелигентната карта" не изисква Wi-Fi или GPS за проследяване на местоположението на превозното средство, казват от компанията. Плюс това RX5 ще съхранява уникална "интернет идентификация" за всеки водач, който влиза в превозното средство, което позволява на системата да препоръча конкретна музика, температурата на въздуха или ресторанти, базирани на предишни пътувания.

Джипът разполага с три броя LED екрани и място за до четири разглобяеми 360-градусови камери, идеални за запис на пътувания, казват от Alizila. YunOS ще бъде отворена за други разработчици и компании, казва президентът на YunOS Джан Чънхуй.

 

 

Източник: The Verge

 

Прочетете и това: Volkswagen Tiguan: среща на сляпо, или легендата, тигърът, игуаната и дронът 

Тагове: