В сърцето на научно-технологичния парк Sofia Tech Park намира инкубатор, който към момента е почти на 100% пълен. Той се състои от 25 стартиращи и 5 зрели компании, подпомагащи стартиращите да достигнат до тяхната крайна цел, а именно - да изготвят и представят на международния пазар иновативни продукти и услуги. Това каза изпълнителният директор на Sofia Tech Park Асен Ненчев в интервю за Bloomberg Bulgaria. 

Той обясни, че Sofia Tech Park е замислен като научно-технологичен парк, което означава, че там е мястото за синергия между бизнеса, образованието и науката.

Ненчев допълни, че лабораторният комплекс се състои от 11 високотехнологични и добре оборудвани лаборатории. Всяка лаборатория си има ръководител и екип, а всички ръководители идват от известни български университети. Списъкът с учебните заведения включва Медицински университет, Софийски университет, Технически университет, както и БАН. Вратите също са широко отворени за всеки, който желае да използва изградената инфраструктура, уточни той. 

На въпрос какви са целите на новото ръководство на Sofia Tech Park, Ненчев каза, че те включват ускоряване на процеса на синергия между науката, образованието и бизнеса. Преди няколко седмици е спечелен конкурс за правото на строеж на една от зоните за бъдещо развитие с предложена 2 млн. лева по-висока от обявената цена, каза Ненчев. 

Мениджърът подчерта, че целта на ръководството била да развият Sofia Tech Park и „тук да има сгради, а в тези сгради да има определени рестрикции“. Рестрикциите в последния конкурс, за които той говори, се отнасят до вида наематели. Една от тях била, че минимум 30% от наемателите трябва да са високотехнологични компании, защото „това е целта на парка, а това не е просто бизнес парк“.

Пълното интервю можете да видите тук.

Източник/Изображение: BloombergBulgaria, SofiaTechPark

Тагове: